Του Γιάννη Χαβιανίδη
Με διαδοχικές ψηφοφορίες θα εκλέγεται από εδώ και στο εξής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεγονός που σημαίνει ότι αποδεσμεύεται η αδυναμία εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής.
Η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου που ασχολείται με την αναθεώρηση του Συντάγματος κατάφερε να βρει τη “χρυσή” τομή και χωρίς εντάσεις και επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς κατέληξε στη διαδικασία που θα χρησιμοποιείται εφεξής.
Η αλλαγή του τρόπου εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα θα αποτελέσει -κατά πάσα πιθανότητα- νόμο του κράτους στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο θα εκλέγεται μέσα από συνεχείς ψηφοφορίες.
Θα γίνεται της… ψηφοφορίας
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη θα απαιτεί τη συγκέντρωση 200 “ναι”. Εφόσον δεν εξασφαλιστούν θα ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία όπου θα απαιτούνται 180 “ναι”. Εάν κάποιος ή κάποια από τους προτεινόμενους δεν συγκεντρώσει ούτε τότε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, τότε θα ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία στην οποία Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει 151 ψήφους.
Ακόμα και στην περίπτωση που λόγω πολιτικής αστάθειας κανένα πρόσωπο δεν λάβει 151 “ναι”, τότε θα γίνεται τέταρτη ψηφοφορία με απλή αναλογική.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν φαινόμενα παρόμοια με εκείνα του 2009 και του 2015, όταν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, “έπαιξαν” με το Σύνταγμα και οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που τους ανέδειξαν σε κυβέρνηση.
Νέος δανεισμός με χαμηλό επιτόκιο
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήσυχο το κεφάλι του όσον αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, στρέφει την προσοχή του στο πρόσωπο που θα προτείνει. Η Άννα Διαμαντοπούλου μπορεί να επιμένει ότι δεν θέλει, όμως φαίνεται ότι “θέλουν” σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, γεγονός που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το όνομα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.