Αλλάζουν όλα αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι προσλήψεις στο Δημόσιο, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ.
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ετοιμάζεται να το καταθέσει στη Βουλή το επόμενο δεκαήμερο. Βάσει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και θα ανοίξει ο δρόμος για την ψήφιση του από την Ολομέλεια στις 11 Ιανουαρίου.
Οι αλλαγές που έρχονται…
Με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα εξετάζονται σε θέματα γνώσεων καλούμενοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις multiple choice (πολλαπλών επιλογών) ή με ανάπτυξη κειμένου ή με συνδυασμό και των δυο τρόπων. Επίσης θα υπάρχει ξεχωριστή δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, η οποία θα παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική βαθμολογία των εξεταζομένων. Μέσω των “δοκιμασιών” σε επίπεδο δεξιοτήτων, οι διαγωνιζόμενοι θα αποδεικνύουν το κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στην επίλυση προβλημάτων, στην αναλυτική σκέψη και τη διαχείριση σύνθετων καταστάσεων.
Όσον αφορά στις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, πέραν των παραπάνω, οι υποψήφιοι θα περνούν και από ατομική συνέντευξη.
Παράλληλα, με τη διασύνδεση του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών με το πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ λύνονται και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Για παράδειγμα, τα οφέλη που προκύπτουν είναι σημαντικά, αφού θα αντλούνται αυτόματα τα δεδομένα γέννησης και οικογενειακής κατάστασης των υποψηφίων σε διαγωνισμούς πλήρωσης θέσεων του δημόσιου τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα απαλλάσσονται από την προσκόμιση των αντίστοιχων πιστοποιητικών.
Έτσι, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία, διασφαλίζεται η εγκυρότητα των στοιχείων και το σημαντικότερο αποφεύγονται οι καθυστερήσεις που προκαλούνταν εξαιτίας του ελέγχου χιλιάδων πιστοποιητικών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για το 2019, ο αριθμός υποψηφίων για πλήρωση θέσεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου ανήλθε σε 250.000, εκ των οποίων οι 200.000 υπέβαλαν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ενώ για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού ανήλθε σε 296.000, εκ των οποίων οι 73.000 υπέβαλαν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.