Φωτ. αρχείου

Eurogroup συν πλειστηριασμοί ίσον… δόση!

Οι πλειστηριασμοί παραμένουν “κλειδί” για την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου -γεγονός που ανεβάζει το θερμόμετρο όσον αφορά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Το μήνυμα των δανειστών σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών είναι: «Για να θεωρήσουμε ότι έχει καλυφθεί το προαπαιτούμενο θέλουμε να δούμε τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) αλλά και πλειστηριασμών με φυσική μορφή για χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο. Και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας».

Έτσι, ακολουθεί μια εβδομάδα με τρία κρίσιμα τεστ:

-Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων.

-Την ίδια ημέρα αναμένεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης στη Βουλή με το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα και περιλαμβάνει τρία βασικά «αγκάθια»: Ψήφιση διάταξης που θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να βγάζει στο σφυρί ακίνητα για χρέη πάνω από 500 ευρώ (όπως προβλέπει το μνημόνιο), τη ρύθμιση για την προκήρυξη απεργιών από το 50% + 1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη νομική κατοχύρωση της εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 -αν  συμφωνήσει το ΔΝΤ με τους άλλους θεσμούς τον προσεχή Μάιο.

-Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν γίνει οι πλειστηριασμοί και να έχει κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Τετάρτη ώστε η συνεδρίαση του EWG να αποτελέσει πρόκριμα για την έγκριση της δόσης που υπολογίζεται στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.