Eurogroup: Δεν γλιτώνουμε την αυστηρή εποπτεία!

Eurogroup: Δεν γλιτώνουμε την αυστηρή εποπτεία!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Την ώρα που δεν έχει κουρνιάσει ακόμα ο αχός γύρω από το Μακεδονικό και τις επιπτώσεις του, ανάμεσα σε άλλα, και στη συνοχή των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση καλείται τις επόμενες ώρες και ημέρες να αντιμετωπίσει κορυφαία ζητήματα:

Το Eurogroup και τις αποφάσεις που θα πάρει σήμερα Πέμπτη στο Λουξεμβούργο όχι μόνο για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό και, την ίδια ημέρα, τις διπλές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν “εξαφανιστεί” από το ραντάρ των ελληνικών ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου, πέρα από τη συνάντηση με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, την Τρίτη, θα επιχειρήσει να γοητεύσει το Σίτι και να φέρει επενδύσεις στη χώρα μας.

Όσον αφορά το Eurogroup, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πως στην εξίσωση θα τεθεί και το Μεταναστευτικό, με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί πως θα επιτύχει μεγαλύτερη επιμήκυνση- ακόμα κι εννιαετή- στην αποπληρωμή του χρέους με αντάλλαγμα να αποδεχθεί μεγαλύτερη παραμονή στην εδαφική της επικράτεια των αιτούντων άσυλο.

Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά θέματα, όπως ακριβώς συνέβη και με το Μακεδονικό.

Στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν όσο το δυνατό καλύτερα τις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Λουξεμβούργο, όπως πιθανολογείται πως θα είναι- εκτός από την επιμήκυνση- κάποια παραλλαγή του γαλλικού μηχανισμού σύνδεσης της αποπληρωμής με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, καθώς και το “μαξιλαράκι ασφαλείας” (“cash buffer”) 12 δισ. ευρώ που δημιουργείται χάρη και στην επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και η επαναφορά του κατώτατου μισθού.

Η Αθήνα δεν θέλει να βγει στις αγορές το Σεπτέμβριο

Η Αθήνα δεν επιθυμεί να βγει από το Σεπτέμβριο στις αγορές γιατί φοβάται πως εξαιτίας των δυσμενών διεθνών συνθηκών- ιταλική κρίση και οικονομικός πόλεμος της ΕΕ με ΗΠΑ- τα επιτόκια δανεισμού θα είναι υψηλά.

Γι’ αυτό και το “cash buffer” κρίνεται απαραίτητο.

Από την άλλη, ωστόσο, η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει γιατί η αναμενόμενη στενή εποπτεία- στενότερη από αυτή που ακολούθησε την έξοδο από τα μνημόνια για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κυπριακή Δημοκρατία- δεν συνιστά συνέχιση των μνημονιακών υποχρεώσεων, δίχως μάλιστα χρηματοδότηση από τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, εκπρόσωποι των πάλαι ποτέ δανειστών θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται κάθε τρίμηνο προκειμένου να παρακολουθούν την υλοποίηση των μεταμνημονιακών μέτρων που επικυρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Loading

Play