Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus και το αντιδραστικό πλαίσιο μηχανισμών παρακολούθησης

Ερώτηση στην ευρωκοινοβουλευτική συνεδρίαση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι εναντιώνονται στο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.

Συγκεκριμένα όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ το λογισμικό Pegasus ενισχύει το αντιδραστικό πλαίσιο μηχανισμών παρακολούθησης.

propoli

Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003877/2021

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται καθημερινά νέες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της ισραηλινής εταιρείας «NSO Group» και το λογισμικό «Pegasus» που έχει αναπτύξει, με το οποίο οι πελάτες της αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα των «στόχων». Η «NSO» επικαλείται ότι το «Pegasus» χρησιμοποιείται «μόνο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας». Από το 2016 έχουν έρθει στη δημοσιότητα μια σειρά περιπτώσεων όπου κυβερνήσεις κρατών το χρησιμοποιούν για τη στοχευμένη παρακολούθηση δημοσιογράφων, διπλωματών, πολιτικών αντιπάλων, κυβερνήσεων και άλλων. Αντίστοιχα, είναι γνωστό ότι στο όνομα της «τρομοκρατίας» στοχοποιούνται οι εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις, η ριζοσπαστική ιδεολογία και δράση.

Οι καθημερινές πλέον επιθέσεις αυτού του είδους επιβεβαιώνουν ότι κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα οποία προχωρούν σε παρακολουθήσεις πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών τους αντιπάλων ή σε μαζικής κλίμακας υποκλοπές δεδομένων, για την πρόκληση οικονομικών ή άλλου είδους πληγμάτων.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. στο γεγονός ότι αποδεικνύεται καθημερινά πως κανονισμοί όπως ο «Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ)» και οι δέσμες μέτρων που έχει προωθήσει, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των λαών, αλλά τα υπονομεύουν;
  2. για το λογισμικό «Pegasus» και τις παρακολουθήσεις, όπως και στο αίτημα να γνωστοποιηθούν τα κράτη που αγόρασαν το λογισμικό «Pegasus», ή πιθανώς άλλα αντίστοιχα, και τα χρησιμοποιούν σε βάρος των λαών, των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων τους;

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή καταδικάζει κάθε είδους παράνομη πρόσβαση ή παράνομη υποκλοπή και έχει θέσει την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Η επεξεργασία δεδομένων από δημόσιες αρχές εμπίπτει καταρχήν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων ή της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου (εάν ο σκοπός είναι η πρόληψη, η διερεύνηση, η ανίχνευση ή η δίωξη ποινικών αδικημάτων), και η εν λόγω επεξεργασία διενεργείται από αρμόδιες αρχές (π.χ. αρχές επιφορτισμένες με τη διενέργεια ποινικών ερευνών). Η ταχεία έγκριση του προτεινόμενου κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα ενισχύσει περαιτέρω το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία της ακεραιότητας του τερματικού εξοπλισμού των τελικών χρηστών.

Οι εθνικές εποπτικές αρχές είναι υπεύθυνες για την επιβολή των κανόνων προστασίας των δεδομένων, υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών. Ακριβώς επειδή η ΕΕ έχει θεσπίσει κανόνες για την προστασία των δεδομένων, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να λαμβάνουν μέτρα κατά εικαζόμενων παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων. Οι εν λόγω εικαζόμενες παραβιάσεις καταδεικνύουν πράγματι την ανάγκη θέσπισης των εν λόγω κανόνων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δραστηριότητες επεξεργασίας εκ μέρους των εθνικών αρχών για σκοπούς εθνικής ασφάλειας ενδέχεται να μην εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, όπως ερμηνεύεται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, το απόρρητο των επικοινωνιών και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υπόκεινται πάντοτε σε αυστηρές διασφαλίσεις δυνάμει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του συνταγματικού δικαίου των κρατών μελών. Εναπόκειται στις εθνικές αρχές να αποδεικνύουν ότι η εν λόγω επεξεργασία έχει νομική βάση και ότι είναι αναγκαία και αναλογική για σκοπούς εθνικής ασφάλειας».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα «οικονομικής ασφυξίας των αγροτών» θέτει ο Αλ. Τσίπρας, με επίκαιρη ερώτηση, προς τον πρωθυπουργό

Loading