Έβρος: Άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις – Τα… μαζεύει μετά τις αντιδράσεις για τα αιολικά η κυβέρνηση
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Έβρος: Άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις – Τα… μαζεύει μετά τις αντιδράσεις για τα αιολικά η κυβέρνηση

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν εφιαλτικό για πολλές περιοχές της χώρας, καθώς οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν έκαψαν τεράστιο αριθμό δασικών εκτάσεων, ενώ εκκενώθηκαν πολλοί οικισμοί, με τα σπίτια να τυλίγονται στις φλόγες.

Από χθες, μετά την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για αδειοδότηση δημιουργίας αιολικού πάρκου στις καμένες εκτάσεις του Έβρου, προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις, καθώς το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί και θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι αναδασώσεις.

Ωστόσο, στη Διαύγεια πράγματι μπορεί κανείς να βρει την έγκριση, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τον Παύλο Μαρινάκη να τονίζει με δηλώσεις στον Real FM του πως επίκειται οριζόντια απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στον Έβρο και περισσότερα θα γίνουν γνωστά σύντομα.

Τα όσα προηγήθηκαν και η καταγγελία της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους προηγούμενους μήνες έγιναν στάχτη 1.726.260 στρέμματα δάσους, με τον συγκεκριμένο αριθμό να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία της Ελλάδας, με το 2007 να είναι μακράν η χειρότερη χρονιά με περισσότερα από 2,7 εκατ. στρέμματα να παραδίδονται στις φλόγες.

Οι εικόνες από διάφορες περιοχές προκαλούσαν θλίψη και οργή, με την Αττική, την Εύβοια, τη Ρόδο, τη Μαγνησία, τη Ροδόπη και τον Έβρο να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων η φωτιά έκαιγε για δέκα συνεχόμενες ημέρες και τα βίντεο με τουρίστες να αποχωρούν άρον – άρον έκαναν τον γύρο του κόσμου, αποτελώντας αρνητική διαφήμιση για τη χώρα.

Στον Έβρο η πυρκαγιά έκαιγε το δάσος της Δαδιάς και γενικότερα την περιοχή για 17 ημέρες, με τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές, από έναν παρθένο τόπο που επλήγη ανυπολόγιστα. Η κυβέρνηση είχε δώσει υπόσχεση ότι θα προχωρήσει σε αναδασώσεις, με τη Δαδιά να εντάσσεται στην κατηγορία Natura, γεγονός που δεν εμπόδισε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να δώσει άδεια για δημιουργία δύο αιολικών πάρκων πάνω στις καμένες εκτάσεις.

Οι αντιδράσεις μετά την καταγγελία της Ορνιθολογικής Εταιρείας ήταν πάρα πολλές και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου μέσω των social media, με την κυβέρνηση να «αναγκάζεται» να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, βάζοντας «στοπ» σε ενδεχόμενες ενέργειες που θα ξεκινούσαν τους επόμενους μήνες.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση στη Διαύγεια:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα όσα περιγράφονται στη Διαύγεια:

Δείτε επίσης: Έβρος: Καταγγελία από την Ορνιθολογική Εταιρεία για αδειοδοτήσεις σε καμένες εκτάσεις (ΦΩΤΟ)

Loading