Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης: «Η ισχυρή εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στη Βουλή δεν είναι θέμα αριθμητικό αλλά αξιών»

Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης: «Η ισχυρή εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στη Βουλή δεν είναι θέμα αριθμητικό αλλά αξιών»

Το μέλλον της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Α΄Θεσσαλονίκης, κ. Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της πόλης. «Κάθε χρόνο μπορεί να υπάρχουν 80.000 φοιτητές στα τρία ιδρύματα της πόλης, με υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω υπεραξία. Ωστόσο, η πλειοψηφία επιλέγει να πάει είτε στην Αθήνα για καλύτερους μισθούς είτε στο εξωτερικό. Πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε καλύτερη υπεραξία με μια αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Το μέλλον είναι στις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα κάνουμε ακόμη πολιτική με όρους όχι του παρόντος αλλά του παρελθόντος».

Συνέντευξη στην Έλενα Ιατρίδου

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη:

-Κ. Ελευθεριάδη διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, προφανώς πρόκειται για την τελευταία εβδομάδα νηνεμίας, καθώς μετά αναμένουμε την κορύφωση των προεκλογικών διαδικασιών και τις έντονες αντιπαραθέσεις. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης από όσο γνωρίζω αυτό το διάστημα διαμορφώνει την «Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη», μια δέσμη προτάσεων, που μετά τις γιορτές θα παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία. Μπορείτε παρακαλώ να μας δώσετε μια πρόγευση;

«Φοβάμαι ότι από την επόμενη εβδομάδα οι τόνοι θα κινηθούν σε υψηλούς ρυθμούς, και αυτό θα αποτελέσει μια δυσκολία στο να υπάρξει πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα κάνοντας επισκέψεις σε φορείς, σε σωματεία, μιλώντας με εργαζόμενους… Κάναμε συσκέψεις σε όλες τις δημοτικές οργανώσεις ώστε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη, μια “ατζέντα Θεσσαλονίκης” που βασίζεται σε προβλήματα που έτσι και αλλιώς όσοι ζουν εδώ καταλαβαίνουν ποια είναι.

Δεν είναι προβλήματα που θα πέσει κανείς απ’ τα σύννεφα αν τα ακούσει. Είδαμε το πρόβλημα της συγκοινωνίας, το πρόβλημα της ποιότητας ζωής, της έλλειψης πρασίνου, το πρόβλημα της έλλειψης και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ και της υγείας γενικότερα, το πρόβλημα της οικονομίας. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Δε μπαίνω σε πιο μικρά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αυτοδιοίκηση, στέκομαι στα μεγάλα επειδή βλέπω ότι η καθημερινότητα των πολιτών είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο πολίτης δε μπορεί να πάρει το λεωφορείο να πάει στη δουλειά του, και όταν πάει στη δουλειά του θα πληρωθεί με μισθούς μικρότερους από τον αντίστοιχο εργαζόμενο στην Αθήνα, ενώ όταν θα πάει στο νοσοκομείο θα είναι τυχερός αν μπορέσει να εξυπηρετηθεί ή αλλιώς θα πληρώσει για να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι τα προβλήματα της πόλης και για αυτό λέμε ότι η Θεσσαλονίκη αρχίζει και τρώει τα παιδιά της και τα απομακρύνει».

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, ελεύθεροι χώροι στάθμευσης και αστικές συγκοινωνίες είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους όπως μόλις μας αναφέρατε και εσείς αλλά και όπως προκύπτει απο δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ίδια προβλήματα με ακριβώς την ίδια ιεράρχηση καταγράφονται σε όλες τις θητείες δημάρχων κάτι που ίσως μπορεί να μεταφραστεί ότι καμιά δημοτική αρχή δε μπόρεσε να ανταποκριθεί σ’ αυτά τα πάγια αιτήματα των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για αυτά τα θέματα;

«Θα πρέπει να διαχωρίσουμε λίγο το αυτοδιοικητικό με το πολιτικό κομμάτι με σεβασμό προς τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες οι οποίοι κάνουν διαφορετική δουλειά. Το βασικό πολιτικό στοιχείο είναι η διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία. Αν εσύ διεκδικήσεις πόρους και καταφέρεις να ρίξεις χρήματα στην τοπική αγορά, στην τοπική κοινωνία, είναι σαφές ότι μπορείς να δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Αυτήν τη στιγμή είμαστε μια ευρωπαϊκή πόλη, η οποία όμως έχει έναν φορέα συγκοινωνιών, το λεωφορείο. Το δεύτερο είναι το ταξί το οποίο δε μπορεί κάποιος να το καλύψει εύκολα οικονομικά.

Έχουμε λεωφορεία τα οποία κάθονται αυτήν τη στιγμή στο αμαξοστάσιο επειδή δεν υπάρχουν οδηγοί και μηχανικοί για να βοηθήσουν. Για το αντίστοιχο κομμάτι της Αθήνας, ψηφίστηκε νόμος μέσω του οποίου δόθηκε η δυνατότητα να προσληφθεί κόσμος έτσι ώστε τα ΜΜΜ να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα. Γιατί στη Θεσσαλονίκη έμεινε απ’ έξω ο ΟΑΣΘ από αυτήν τη δυνατότητα;»

Επομένως οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης δε διεκδικούν από την Αθήνα;

«Δεν ξέρω αν διεκδικούν και τι κάνουν. Ο καθένας μπορεί να διεκδικεί και να κάνει πράγματα. Εγώ θα πω ότι αυτήν τη στιγμή η εικόνα της πόλης δεν είναι αποτελεσματική σε σχέση με αυτό που διεκδικούν και οι βουλευτές και οι τοπικοί άρχοντες. Όταν έχουμε ένα απτό παράδειγμα, τότε καταλαβαίνουμε ότι μάλλον δεν υπήρξε η αντίστοιχη πίεση έτσι ώστε να μπει ο ΟΑΣΘ στον συγκεκριμένο νόμο. Πρακτικά έχουμε δύο ταχύτητες, ωστόσο η Αθήνα δεν έχει μόνο τα λεωφορεία. Εμείς εδώ μιλάμε για το Μετρό το οποίο έχει γίνει ένα μικρό ανέκδοτο, και θυμόμαστε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2019 όταν ανέλαβε ότι στις αρχές του 2023 θα υπάρχει το Μετρό, αλλά Μετρό αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι γίνεται λάθος. Εγώ δε θα πω ότι δεν υπάρχει προσπάθεια των βουλευτών, μάλλον όμως δεν είναι αποτελεσματική. Αυτό φαίνεται σήμερα».

Στην ίδια πάντως έρευνα στην ερώτηση «Πού κατά την άποψή σας βρίσκεται το μέλλον της Θεσσαλονίκης», ένας στους δύο απάντησε στον τουρισμό. Πιστεύετε η πόλη πρέπει να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα;

«Είχα δει τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ωστόσο θα μου επιτρέψετε να κρατήσω κάποιες επιφυλάξεις. Ο τουρισμός είναι μια εύκολη έννοια τουλάχιστον στην αρχή, ότι θα έρθουν οι τουρίστες και θα αφήσουν χρήματα στην τοπική κοινωνία, ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκεί το μέλλον. Δε λέω να μην υπάρξει προσπάθεια ώστε να έρθει ξένος κόσμος σε μια ετήσια βάση. Το μέλλον όμως είναι στο προσωπικό που υπάρχει και βγαίνει από τρία ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, με υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω υπεραξία.

Αυτός ο κόσμος που πληρώνει το δημόσιο, παίρνει το πτυχίο του και φεύγει στο εξωτερικό είναι σοβαρό έλλειμα για την πόλη. Κάθε χρόνο μπορεί να υπάρχουν 80.000 φοιτητές στα τρία ιδρύματα της πόλης, και η πλειοψηφία επιλέγει να πάει είτε στην Αθήνα για καλύτερους μισθούς είτε στο εξωτερικό. Συνεπώς πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε στο μοντέλο “φέρνω τον τουρισμό και έρχονται λεφτά“. Πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε καλύτερη υπεραξία με μια αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Το μέλλον είναι στις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Στην Ελλάδα κάνουμε πολιτική με όρους όχι του παρόντος αλλά του παρελθόντος. Εμείς σήμερα μιλάμε για το Μετρό που άλλοι το έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες, και δεν κοιτάμε τις προκλήσεις του 2030 και του 2040. Το 2030 και το 2040 θα υπάρχουν ζητήματα κλιματικής αλλαγής που θα δημιουργήσουν επιπλέον μετανάστευση. Η μετανάστευση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, μπορεί να υπάρχει έλλειψη τροφής η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα κοινωνικών και εθνικών ανισοτήτων. Αυτά θα πρέπει να κοιτάει κάποιος που θέλει να ασκήσει πολιτική. Όταν αυτήν τη στιγμή υπάρχει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όταν υπάρχει η τεχνητή νοημοσύνη, εμείς συζητάμε για το πώς θα φέρουμε τον τουρίστα να επισκεφθεί τα μνημεία της πόλης; Να το κάνουμε, αλλά δεν είναι εκεί το μέλλον. Αυτό θέλω να διαφοροποιήσω».

Με ποια κριτήρια συστήθηκαν τα ψηφοδέλτια της Α’ Θεσσαλονίκης στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

«Στα ψηφοδέλτια προσπαθούμε να έχουμε μια γεωγραφική κατανομή, να καλύψουμε το σύνολο της εκλογικής περιφέρειας. Θέλουμε να έχουμε ανθρώπους από όλους τους χώρους εργασίας και απ’ όλους του συλλογικούς φορείς, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τα ψηφοδέλτια είναι μια διαδικασία επιλογής προσώπων που θα εκφράσουν και θα μεταλαμπαδεύσουν το πολιτικό πρόγραμμα του Κινήματος στην τοπική κοινωνία.

Θα υπάρξει η υποχρεωτική ποσόστωση βάσει του εκλογικού νόμου. Αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης έχει καλύψει με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες την ποσόστωση. Δεν έχουμε κάποιο θέμα με αυτό. Για ‘μένα το ζήτημα είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο να μπορούν να έχουν μια κοινωνική αναφορά. Να μην είναι δηλαδή τα άτομα τα οποία θα περιχαρακώνονται σε έναν κομματικό ιστό».

Ανήκετε στη νέα γενιά πολιτικών προσώπων. Στη γενιά που έχει απελπιστεί, που βλέπει τα όνειρά της να κουρεύονται, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, που χρησιμοποίησαν το μοιραίο τρένο ως ασφαλές και οικονομικό μέσο. Θα έλεγε κανείς ότι αυτή η γενιά σήμερα δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, νιώθει ότι δεν την αντιπροσωπεύει κανένα κόμμα. Πιστεύετε ότι θα είναι μεγάλη η αποχή στις εκλογές; Δεδομένου ότι και στις δημοσκοπήσεις αμέσως μετά το δυστύχημα το ποσοστό των αναποφάσιστων άγγιξε το 15%.

«Αν και διαχρονικά πάντα λέγαμε ότι η νέα γενιά είναι πιο ριζοσπαστική, ότι ψήφιζε διαφορετικά και ότι πάντα υπήρχε μια αποχή, εκτιμώ ότι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς βαδίζουμε σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο. Στην ελληνική πολιτική σκηνή η συμμετοχή άγγιζε μεγάλα ποσοστά παλιότερα, ωστόσο σήμερα βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα συρρικώνεται. Μετά το σοκ της χρεοκοπίας, η πολιτική σκηνή έγινε ένας “χυλός”. Είδαμε πρόσωπα να πηγαίνουν από το ένα κόμμα στο άλλο, είδαμε κόμματα να παράγουν την ίδια πολιτική, η οποία ήταν καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό και από τις εντολές των Βρυξελλών.

Ο νέος άνθρωπος ο οποίος ήθελε να εκφραστεί μέσα από έναν πολιτικό χώρο, έβλεπε ότι σε μεγάλο βαθμό αν ψηφίσει το ένα ή το άλλο κόμμα, θα είναι μια παρόμοια πρακτική. Σήμερα εκφράζεται μια δυσπιστία στο πολιτικό σύστημα επειδή βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια κληρονομική σχέση με τα κόμματα, μια σχέση πολύ πιο ελιτίστικη. Όλα αυτά αποξενώνουν το νέο άνθρωπο από την πολιτική. Αυτός ο άνθρωπος ή δε θα ψηφίσει, ή θα επιλέξει το εξωτερικό ή φοβάμαι ότι με την αντίδρασή τους θα κατευθυνθούν προς αντισυστημικά κόμματα. Δεν είναι τυχαίο το ότι υπάρχει ακόμη ένας φόβος για την ακροδεξιά από ποιους θα ψηφιστεί. Δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί είναι φασίστες ή ναζιστές. Αυτήν τη στιγμή βιώνουν έναν σκεπτικισμό απέναντι στο υπάρχον πολιτικό σύστημα».

Όσον αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρεται συνεχώς σε πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το ποιον θα προτείνει. Πώς θα επιχειρηματολογήσει το ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να πείσει τον κόσμο να το εμπσιτευτεί όταν δεν ξέρει ποιος πρωθυπουργός θα προκύψει την επόμενη μέρα;

«Αυτή είναι μια βασική απορία την οποία ενδεχομένως έχουν αρκετοί συμπολίτες μας. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βάλει πολύ σωστά την πολιτική βάση, αλλά δεν είναι εύκολο να το αποδεχτεί αυτό η κοινωνία επειδή δεν έχει συνηθίσει. Η κοινωνία είδε το 2012 μια παράταιρη μέχρι τότε συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας με όρους μνημονίου, και το 2015 είδε μια ακόμα πιο περίεργη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καμμένο. Η κοινωνία δεν έχει συνηθίσει σε μια λογική πολιτικής συνεργασίας. Ας συμφωνήσουμε σε 2-3 πράγματα όπως ποια είναι η άποψή μας για την οικονομία, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για την υγεία, για τα πανεπιστήμια, για τους θεσμούς του δικαίου, ας βάλουμε αυτούς τους άξονες να δούμε ποιοι συμφωνούν, και μετά να δούμε ποιοι μπορούν να εκφράσουν αυτήν την πολιτική.

Δε θεωρώ ότι είναι εύκολο για το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή να μπει σε μια διαδικασία συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, μετά τα όσα έχουν γίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα ανακοίνωσε τα ψηφοδέλτιά του. Τη Μ. Τρίτη ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ πολιτικό απολειφάδι. Όταν δηλαδή αποκαλείς έναν εταίρο πολιτικό απολειφάδι, τότε τι θα του ζητήσεις; Για μένα δε μπορεί όλοι να θέλουν το ΠΑΣΟΚ σαν έναν χρήσιμο συμπαίκτη για να πιάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία την ίδια ώρα που προσπαθούν να πάρουν την εκλογική του βάση, αλλά και να το συκοφαντούν από το 2010 και μετά. Αν συμφωνούσαν στο που οφείλεται η χρεοκοπία της χώρας, πιστεύω ότι θα ήταν ένα πρώτο βήμα να δούμε πώς μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με κάποιον».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντως σχετικά με τα σενάρια συνεργασίας, ο συνδυασμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά πρώτος. Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι υπάρχει κάποια αποδοχή του κόσμου για αυτό το κυβερνητικό σχήμα.

«Όντως ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αυτήν τη στιγμή θέλει τη σταθερότητα. Δεν είναι δηλαδή το θέμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά το θέμα της σταθερότητας. Ο κόσμος κουράστηκε από τις οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες της προηγούμενης δεκαετίας. Κλείσαμε τον κύκλο της χρεοκοπίας, ήρθε η πανδημία, η καραντίνα η οποία μας πήγε μερικά βήματα πίσω, άρχισε ο πόλεμος, οδηγηθήκαμε σε ενεργειακή κρίση, άρα από το 2010 και μετά ζούμε σε συνθήκες μη κανονικότητας. Η εκτίμησή μου είναι ότι έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε. Είναι λογικό ο κόσμος να ζητά την όσο το δυνατόν καλύτερη νοικοκυροσύνη για να μπορέσει να σχεδιάσει το μέλλον του.

Στο μυαλό τους ό,τι και να ψηφίζουν, αυτήν τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο βαθμό αποτελούν τους αξιόπιστους ευρωπαϊκούς πολιτικούς χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει μια περίεργη πορεία. Ξέρουμε πώς εξελέγη το 2015 με το σύνθημα “θα σκίσω το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο” επιτέλεσε μνημονιακή πολιτική, συνεργάστηκε με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν “κολλούσε” κοντά του, δεν έχει δείξει δηλαδή σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Έχει δείξει δηλαδή ότι πατάει σε δύο βάρκες. Δε θεωρώ ότι στην κοινή γνώμη αποτελεί αξιόπιστο εταίρο».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο δρόμο προς τις εκλογές; Ποια τα δικά σας προσωπικά στοιχήματα, και ποια η αποστολή που καλείστε να φέρετε εις πέρας;

«Ο προσωπικός μου στόχος βιώνεται μέσα από το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Αν καταφέρει το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης να εξασφαλίσει την αύξηση της θεσμικής του εκπροσώπησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, θεωρώ ότι θα ήταν ένας μεγάλος στόχος που έχει επιτευχθεί. Αυτήν τη στιγμή η Α’ Θεσσαλονίκης έχει έναν βουλευτή. Θα ήθελα πολύ η τοπική κοινωνία να εμπιστευτεί στο ΠΑΣΟΚ δύο βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση στα ποσοστά, θα έχουμε αύξηση στην εκλογική επιρροή, θα μας έχει επικροτήσει η πόλη. Εκεί που είχαμε ένα ποσοστό συγκεκριμένο, θα το μεγαλώσουμε άρα θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα βάσει αυτών που λέμε.

Πρέπει να κυνηγήσουμε την αύξηση της εκλογικής επιρροής. Δεν είναι μόνο αριθμητικό το θέμα, αλλά είναι και θέμα αξιών. Πρεσβεύουμε κάποια πράγματα σε σχέση με την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, πράγματα δηλαδή τα οποία είναι κοντά στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Στους μη προνομιούχους, στους νέους και στους άνεργους. Αυτούς θέλουμε να υπερασπιστούμε, και αυτούς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Επομένως αν μας δώσουν την εκλογική δύναμη, αυτούς θα εκπροσωπήσουμε την επόμενη μέρα στο κοινοβούλιο».

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης από Πειραιά: «Ο κ. Μητσοτάκης επιτρέπει σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα να κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού»

Loading

Play