Εξελίξεις στην Ουκρανία: Συναγερμός στην κυβέρνηση για το φυσικό αέριο – Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Εξελίξεις στην Ουκρανία: Συναγερμός στην κυβέρνηση για το φυσικό αέριο – Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Την ώρα που ο Πούτιν απευθυνόταν στον ρωσικό λαό, η μία χώρα μετά την άλλη, με πρώτη την Ουκρανία, ανακοίνωνε ότι συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της

Σήμερα Τρίτη (22/2) στις 09:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία μπήκε σε μια νέα φάση ύστερα και από το διάγγελμα Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. 

Μάλιστα, ο Πούτιν δεν έμεινε εκεί, αλλά διέταξε τον ρωσικό στρατό να διεξάγει άμεσα «στρατιωτική επιχείρηση» στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας μια στρατιωτική επιχείριση την οποία βάφτισε ειρηνευτική.

Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μάχης κινούνται ήδη προς το Ντονέτσκ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας διεθνής ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ρωσικά άρματα μάχης κινούνται προς το Ντονέτσκ.

Συγκεκριμένα, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντανιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

SOS για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας

Το μείζον είναι τι μέλλει γενέσθαι ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Μια τέτοια προπαρασκευαστική σύσκεψη είχε γίνει προ ημερών στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των ενεργειακών οργανισμών της χώρας.

Ανάλογα και με τις εξελίξεις, υπάρχει ετοιμότητα για εναλλακτικές επιλογές, αν και η χώρα μας έχει την «ασφάλεια» ότι δεν τροφοδοτείται μέσω Ουκρανίας, αλλά μέσω Τουρκίας, από τη Ρωσία. 

Δεύτερο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, η οποία αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη. Βεβαίως, οι Έλληνες πολίτες είναι σχεδόν 2.000 και ήδη κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Πέρα από το κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και μέρες οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης. Άλλωστε, αυτό που παρασκηνιακά λέγεται, είναι ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θέλει να μετακινηθεί, μιας και δεν είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντι στη Ρωσία. Αν, βεβαίως, οι εξελίξεις είναι εντελώς διαφορετικές τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το πλάνο της.

Κυρώσεις ετοιμάζει η Ευρώπη

Εάν κανείς κοιτάξει τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ, ιδίως τα αγγλοσαξωνικά, θα διαπιστώσει ότι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα πως η ΕΕ έχει έτοιμο πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση που η Μόσχα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, δηλαδή το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Μόσχα.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει στρατό σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

 

Loading

Play