Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή του ALPHΑ, «Καλύτερα δεν γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού.
Να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή που εμποδίζει τις γυναίκες να ανέβουν ψηλά ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Μία δικαιολογία είναι η μητρότητα και αν ήθελε η πολιτεία να την αντιμετωπίσει και μάλιστα με σχέδιο το δημογραφικό δεν θα ήταν πια δικαιολογία. Εκεί αρχίζει η οπισθοχώρηση των γυναικών. Με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να έχουμε μόνο πέντε γυναίκες υπουργούς. Λίγες ευρωβουλευτίνες, μία μονάχα γυναίκα πρόεδρος κόμματος, μία στους πέντε, γυναίκες βουλευτές. Επιτέλους έχουμε μία γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βαρέθηκα να είμαι η μοναδική γυναίκα πρόεδρος κόμματος. Ήμουν η πρώτη υπερνομαχης και μοναδική, από τις λίγες γυναίκες υπουργούς και τώρα η μοναδική πρόεδρος. Που θα πάει αυτό; Όχι απλώς με κοιτάνε με άλλο μάτι. Λένε και άλλα πράγματα επειδή είμαι γυναίκα και τα λένε κάθε μέρα. Τα στερεότυπα μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά και τελείως άκριτα. Η κριτική δεν είναι τι λέω, πώς το λέω, αλλά, έλα μωρέ τώρα γυναίκα είναι. Καλή είναι για τη μεταβατική περίοδο, αλλά μπορεί κάτι παραπάνω;», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για τις οικογενειακές καταβολές της και την ασθένεια που χτύπησε την ίδια και τους γονείς της.
«Πράγματι ανοίγουν πόρτες. Ιδιαίτερα να έχεις τύχη να είσαι παιδί του Γεννηματά. Αλλά όταν ανοίξεις την πόρτα οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και η κριτική πολύ μεγάλη», είπε για τις οικογενειακές καταβολές της.
Μιλώντας για τον καρκίνο η κ. Γεννηματά είπε: «Εμείς το ζήσαμε αυτό όταν η μητέρα μου αγωνίστηκε δέκα χρόνια και μετά με τον πατέρα μου. Ήθελα να δώσω κουράγιο σε όλες τις γυναίκες. Δεν τελειώνει εδώ η ζωή, η θηλυκότητα. Πρέπει να παλεύουμε να φυλάμε τον εαυτό μας να τον προσέχουμε για να είμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και αν σου συμβεί να δώσεις τον αγώνα».
Η συζήτηση είχε και πολιτικό περιεχόμενο όπου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει από τα μέσα Ιανουαρίου για τις εξελίξεις στον Έβρο. Υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει παρά «να φυλάξουμε τα ανατολικά μας σύνορα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Νομίζω ότι υπάρχει ομοψυχία σε αυτό το θέμα. Πρέπει να πιέσουμε τους Ευρωπαίους αυτές οι πολιτικές που ασκούμε να γίνουν ευρωπαϊκές πολιτικές. Δεν μπορεί να μπει η Ελλάδα σε μία τέτοια διαδικασία, όπως στην προηγούμενη κοινή δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας που παρέδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού-μεταναστευτικού στον Ερντογάν να μας εκβιάζει, να ξαναμπεί σε μία τέτοια συζήτηση, που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε μία αποθήκη ψυχών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει άλλα βάρη, δεν αντέχουμε. Έχω πει να ασκήσουμε ακόμα και βέτο σε πολύ κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη, γιατί μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν. Εμείς θα στηρίξουμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Κάθε φορά που τους βλέπω τους ευρωπαίους σοσιαλιστές βάζω το ζήτημα», και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να μετατραπεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε εθνική τραγωδία.
Συνέστησε ψυχραιμία για την εξάπλωση του κοροναϊού λέγοντας ότι υπήρξε μία ολιγωρία σε τρεις νομούς. «Πρέπει τα κενά να καλυφθούν. Πέρα από τα μέτρα θέλω να πω για την προσωπική ευθύνη του καθενός. Να ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες και το πρωτόκολλο. Και μία κουβέντα για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είχε ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το δημόσιο σύστημα υγείας και πόσο έχει καταρρεύσει και πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι στηρίζονται στους δημόσιους λειτουργούς, στα δημόσια νοσοκομεία, σε αυτό το σύστημα. Εκτός από τα συγχαρητήρια για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη να αναλογιστούμε πως θα στηριχτεί το σύστημα. Άρα, λοιπόν να το στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Διαβάστε επίσης:
Φ. Γεννηματά: Οι γυναίκες, όσο δεν έχουμε τη θέση που μας αξίζει στην κοινωνία, θα διεκδικούμε