Δέσμη προτάσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και των επιχειρήσεων παρουσίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης ενός ειδικού προγράμματος επιδότησης εργασίας, ενώ ζήτησε να δοθεί παράταση στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, «χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, με 40% επιδότηση του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες. Για τις κλειστές επιχειρήσεις για το 100% των υπαλλήλων τους και για τις υπόλοιπες για όσους εργαζόμενους έθεσαν σε αναστολή. Τα στοιχεία υπάρχουν στο ΕΡΓΑΝΗ, άρα μπορούν πολύ γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία και με διαφάνεια να προσδιορισθούν ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Επιπλέον για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία πρέπει να επιδοτηθεί (για τρεις μήνες), ο μισθός των εργαζομένων τους για να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Όσον αφορά το από πού θα βρεθούν τα χρήματα για ένα τέτοιο μέτρο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι αφορά περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους και το συνολικό ύψος επιδότησης έχει κόστος 2 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να προέλθουν από το πρόγραμμα SURE που εγκρίθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου αντιστοιχεί στην Ελλάδα ποσό μεταξύ 1 έως και 1,5 δισ. Ευρώ, και για τα υπόλοιπα μπορούν να αξιοποιηθούν αδιάθετα 600 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. «Υπάρχουν λοιπόν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα μας», είπε η κ. Γεννηματά.
Επίσης παρατήρησε ότι είναι αδιανόητο να ζητά η κυβέρνηση να δίνουν προκαταβολή φόρου για το 2020 με τα δεδομένα του 2019 και πρότεινε οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή έχουν πληγεί από την κρίση, να έχουν μηδενική προκαταβολή φόρου και όσες λειτουργούν να έχουν στο 50%. «Αυτό το μέτρο δεν έχει κόστος γιατί στο τέλος θα γίνει εκκαθάριση με βάση τα πραγματικά τους έσοδα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι επιβάλλεται ανάλογη ρύθμιση για τους αγρότες.
Ζήτησε άμεσα να δοθεί παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας, όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής με σχετική τροπολογία στη Βουλή εξηγώντας πώς «επειδή δεν θέλουμε να κρύβονται πίσω από τους αδύναμους και από αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν οι συνειδητοί κακοπληρωτές, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για τη συνολική αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος. Με επιστολή μου στον πρόεδρο της Βουλής ζητήσαμε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και εκεί να συνθέσουμε μια πρόταση ευρείας πολιτικής στήριξης και κοινωνική αποδοχής, δίκαιη και βιώσιμη». Τόνισε δε: «Αν καταλήξει η επιτροπή σε μία κοινά αποδεκτή λύση, θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους εταίρους μας. Αφού δεν ισχύει βέβαια, αυτό που μας λέει ο κ. Τσίπρας, ότι δήθεν μας έβγαλε από τα μνημόνια. Γιατί και στο συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται η έγκριση των εταίρων και δεν μπορούμε μόνοι μας να προχωρήσουμε σε δικές μας εθνικές πολιτικές».
Για τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες υπογράμμισε ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει μια bad bank συνολικά για τα «κόκκινα» δάνεια. «Έπεσαν τότε να μας φάνε γιατί είμαστε -λέγανε- λαϊκιστές και ότι αυτά είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις. Πρόσφατα η ίδια πρόταση διατυπώθηκε δημόσια από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, συζητείται δε ευρέως και στα ευρωπαϊκά όργανα και κερδίζει συνεχώς έδαφος», υποστήριξε.