Γεννηματά για συνεπιμέλεια: “Να καθιερωθεί ο θεσμός του Οικογενειακού Δικαστηρίου”

Έντονη κι αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, για το νομοσχέδιο που εισηγείται σχετικά με τίς αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο και τις νέες διατάξεις για τη συνεπιμέλεια των παιδιών, άσκησε η Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της στη Βουλή.

Αφού θύμισε τις σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ, το 1983 και το 1996, τόνισε: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες (και δικαστικές) διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να αποσυρθεί και αντιπρότεινε την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών.

propoli

«Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, προτείνουμε την καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες που ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται. Όπως στις ΗΠΑ, τη τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία. Τα δικαστήρια αυτά επιβάλλεται να στελεχωθούν με δικαστές εξειδικευμένους σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα γίνονται σε συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με τις Νομικές Σχολές της χώρας», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Κωδικοποιώντας τις αντιρρήσεις του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε «Αρχικά θεωρώ απόλυτα λανθασμένες τις ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου. Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές φασόν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Έπειτα, οι διατάξεις του Νομοσχεδίου εισάγουν “ από το παράθυρο” τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας. Διαφωνούμε. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Γιατί αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κάνει το παιδί τουρίστα.»

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ να ξανασκεφτούν την ευθύνη ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τις σχετικές προβλέψεις των Διεθνών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).

Η κ. Γεννηματά κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιό σας δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού. Παραμερίζει το συμφέρον του, που ως σήμερα είναι και πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου.

Δείτε επίσης: Σήμερα η ψηφοφορία για τη συνεπιμέλεια – Δείτε λεπτομέρειες του νομοσχεδίου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading