Φαρούκ Καϊμακτσί: «Χαρούμενος που βρίσκομαι στην πόλη που γεννήθηκε ο Κεμάλ» – Τι του απάντησε ο Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας στην απάντησή του αναφέρθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Τούρκος Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί για λογαριασμό της Συνόδου της συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη που διεξάγεται στην πόλη.

Ο Τούρκος Υπουργός μάλιστα φέρεται να δήλωσε πως είναι χαρούμενος που βρίσκεται «στην πόλη που γεννήθηκε ο Κεμάλ» με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια να απαντά πως ο Κεμάλ ήταν φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος μάλιστα τον πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης το 1934.

«Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο»

«Είναι λάθος να μετατρέπουμε τέτοια fora σε αντιτουρκικά βήματα, και δε θα το κάνουμε» δήλωσαν εξάλλου υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές. 

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι η επιρροή ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια, που υπηρετεί δυστυχώς σήμερα η Τουρκία. Ακόμη και η Τουρκία κινδυνεύει από αυτόν» υπογράμμιζαν οι διπλωματικοί κύκλοι.

«Αυτή η Σύνοδος είναι ιστορικής σημασίας για τα Βαλκάνια που μέχρι τώρα πολεμούσαν και τώρα συζητούν την ένταξη τους στην  ΕΕ» σημείωναν. «Ακόμη και ο Τούρκος, υπουργός, τόνιζαν, μίλησε για τη δική του ευρωπαϊκή προοπτική, κάτι που δεν περίμενε κανείς να ακούσει.

«Όλοι θέλουν την ένταξη τους αλλά η ΕΕ καθυστερεί. Είναι εξαιρετικά σπουδαίο για μας ότι αυτοί έρχονται στο “δικό μας γήπεδο”» σχολίαζαν. 

Όλοι oι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνδεσιμότητας (αγωγοί) για το  ενεργειακό. 

«Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έχει τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα» τόνιζαν. Σε αυτό, προσέθεταν οι διπλωματικές πηγές,  η Θεσσαλονίκη έχει ιστορικά κεντρικό ρόλο. 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης»

Ο κ. Δένδιας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ενισχύσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία με διαρκείς δηλώσεις και σχολίασε ότι το μεγάλο δίδαγμα από την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.

«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία», είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, και συνέχισε: «Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.

Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του είπε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

«Η σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτήν είχαμε και είμαι σίγουρος πως αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «με ρώτησαν στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωί “θα είναι προεκλογική η εμφάνισή σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;”. Και είπα το αυτονόητο: είναι η τελευταία Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το ‘23».

Δείτε επίσης: Δένδιας από Θεσσαλονίκη: «Δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία»