Φώφη Γεννηματά: “Ένας νέος γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει”

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά σχολίασε την αντιπαράθεση στην Άγκυρα χθες, με δημόσια διαφωνία ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον ομόλογό του στην Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από όλους τους βουλευτές να κινούνται συλλογικά κι ενωτικά, ώστε να αυξηθούν τα πολιτικά οφέλη του κόμματος, άφησε ξεκάθαρες αιχμές για προσωπικές στρατηγικές στελεχών που επιδιώκουν την ηγεσία και συνδράμουν στην εσωστρέφεια, ενώ για άλλη μια φορά τόνισε κατηγορηματικά ότι θα τηρηθεί το καταστατικό, με το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών να αποφασίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από την Κεντρική Επιτροπή, όπως έχει αποφασιστεί από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Πιο ειδικά, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε σκεπτικισμό και ανησυχία για τη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τα όσα συνέβησαν στη επίσκεψη του κ. Δένδια στην ‘Άγκυρα.

«Μας προβληματίζει περισσότερο για το μετά. Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά. Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις; Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Γιατί είναι επιβεβλημένο να διατυπώνεις με σαφήνεια τις θέσεις της χώρας σου αλλά δεν αρκεί. Σημασία έχει με ποια στρατηγική και αποφασιστικότητα τις προωθείς», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης για να μην κυρωθεί το Τουρκολυβικό Σύμφωνο, κάτι για το οποίο πιέζει έντονα η Τουρκία τη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την ανησυχία της για τις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό τονίζοντας: «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία λύση πέραν της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Απευθυνόμενη στους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε: «Κωπηλατούμε όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Με αυτόνομη στρατηγική, με τον δικό μας δρόμο. Της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ιδεολογικός και προγραμματικός αντίπαλος είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, κατέστησε ξεκάθαρο ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η προοδευτική παράταξη που θα φέρει τη Νέα Αλλαγή, προσθέτοντας ότι το κόμμα δείχνει να καθιερώνεται ως μια ισχυρή κεντροαριστερή δύναμη, που την προτιμούν οι πολίτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ,ενώ όπως ξεκαθάρισε δεν σκοπεύει να γίνει συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα.

«Όχι όμως ως θλιβερό δεκανίκι, σε κατ’ όνομα “συγκυβερνήσεις” που υλοποιούν πολιτικές μακριά από τις αρχές και την ιδεολογία μας με αντάλλαγμα λίγες καρέκλες εξουσίας. Θέλω να είναι απόλυτα σαφές. Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε. Συλλογικά, με ομόφωνες αποφάσεις το έχουμε ξεκαθαρίσει και το επιβεβαιώσαμε και με την πρόσφατη ομόφωνη απόφασή μας στο Π.Σ. Η προοπτική αυτή έχει κλείσει και σε ό,τι με αφορά εγγυώμαι ότι δεν θα ξανανοίξει. Τέτοιες επιλογές έγιναν με αίσθημα πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης για να αποτρέψουμε την κοινωνική και οικονομική καταστροφή της χώρας», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.

Την ίδια στιγμή, άσκησε κριτική στη ΝΔ, αναφέροντας ότι «οι προσδοκίες που επένδυσαν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ διαψεύδονται καθημερινά. Όλο και πιο πολύ η Ν.Δ. ακολουθεί κατά πόδας τις καθεστωτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας νέος, γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει».

Επίσης, κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ με την αναφορά οτι: «Οι πολίτες όμως δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, σε μια κυβέρνηση της δήθεν “δεύτερης φοράς Αριστεράς”. Αυτή η προοπτική παραμένει για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφιαλτική όχι μόνο για όσα έζησαν αλλά γιατί καθημερινά ως αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν ότι τους επιφυλάσσουν ακόμα χειρότερα».

Με έμμεσο αλλά καυστικό τρόπο, η πρόεδρος του κόμματος αποδοκίμασε όσα στελέχη εκφράζουν ηγετικές φιλοδοξίες, τονίζοντας πώς είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες όχι όμως όταν φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τη θετική προοπτική της παράταξης: “Εξυπηρετούν τους πολιτικούς αντιπάλους που δεν θέλουν το καλό της παράταξης καθώς ψάχνουν μια κερκόπορτα για να μας πλήξουν. Μην ξοδεύουμε την πολιτική ενέργειά μας σε πασαρέλα προαναγγελιών”.

Πρόσκληση

«Δεν περισσεύει κανείς στη συλλογική μας δράση. Θα το εγγυηθώ προσωπικά», δεσμεύτηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κι απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της παράταξης να συμπράξουν. «Η διασφάλιση αυτής της δημιουργικής, συντεταγμένης πορείας για το κρίσιμο πολιτικά αμέσως επόμενο διάστημα είναι δική μου ευθύνη να εγγυηθώ και θα το πράξω όπως κάνω πάντα. Θα υπερασπιστώ με κάθε τρόπο την ενότητα και την αυτονομία της παράταξης. Είναι όμως παράλληλα συλλογική ευθύνη και υποχρέωση που αφορά το σύνολο των στελεχών μας να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο αποφεύγοντας αλλά και αποτρέποντας παρεκκλίσεις που μας εκτρέπουν από τους στόχους μας.

Για μια ακόμα φορά καλώ όσους αισθάνονται κοντά μας, όσους συμμερίζονται τους αγώνες μας για τον τόπο, όσους θέλουν προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα, να έρθουν κοντά μας. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε όσους υπηρέτησαν αυτή την παράταξη και πάλεψαν για τους στόχους της. Τους καλώ να επιστρέψουν” ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, ασκώντας έντονη κριτική για το εργασιακό νομοσχέδιο: «Το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και αποτυπώνει ανάγλυφα τη συντηρητική της αντίληψη, θα συναντήσει την καθολική αντίδραση μας, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή. Ο κίνδυνος για ένα ντόμινο στην οικονομία από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, είναι ορατός».

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: “Ελεύθερη και γρήγορη πρόσβαση στο κτηματολόγιο μέσω του gov.gr”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ