Οι φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, προσφέροντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της ηπείρου, που υπερθερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες. Η κακοκαιρία Boris κατέστρεψε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, προκαλώντας τουλάχιστον 24 θανάτους και ζημιές δισεκατομμυρίων, ανέφερε το BBC.
Η World Weather Attribution (WWA) δήλωσε ότι ένα πρόσφατο τετραήμερο ήταν το πιο βροχερό που έχει καταγραφεί στην κεντρική Ευρώπη, με την ένταση των βροχών να έχει διπλασιαστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παρά τα αρνητικά, αυτή η κακοκαιρία είχε προβλεφθεί, γεγονός που βοήθησε ορισμένες περιοχές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες και να αποτρέψουν περισσότερους θανάτους.
Οι επιστήμονες της WWA εκτιμούν τη σημασία της κλιματικής αλλαγής σε ακραία καιρικά φαινόμενα συγκρίνοντας τα με μοντέλα για ενδεχόμενα σενάρια χωρίς καύση ορυκτών καυσίμων για σχεδόν 200 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή καθιστά τα φαινόμενα αυτά πιο έντονα και συχνά, με επιπτώσεις που περιλαμβάνουν καταστροφές και απώλειες ζωών.
Η Ευρώπη υπερθερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο και οι βροχοπτώσεις ρεκόρ ενσωματώνονται στο γενικότερο μοτίβο της κλιματικής αλλαγής. Υπολογίζεται ότι οι πιο έντονες βροχές θα γίνουν 50% πιο συχνές εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Χωρίς φιλόδοξες ενέργειες για την κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να φθάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Μάλιστα, αναγνωρίζεται η ανάγκη για βελτίωση των αντιπλημμυρικών έργων και επενδύσεις από την ΕΕ ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των περιοχών που πλήττονται. Οι κοινότητες ανησυχούν ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μελλοντικά πλημμυρίδες που είναι όλο και πιο σφοδρές λόγω της κλιματικής κρίσης.