(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Φουντώνει η μάχη του… ΦΠΑ μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν επιμόνως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα αλά Ισπανικά, ωστόσο η ΝΔ επιμένει από την πλευρά της πως κανείς δεν είναι βέβαιος πως η μείωση θα περάσει στον καταναλωτή και δεν θα χαθεί κάπου στην εφοδιαστική αλυσίδα

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τάζουν μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, χωρίς να λένε ποιους φόρους θα αυξήσουν, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άκης Σκέρτσος, προσάπτοντας στα κόμματα ότι δεν προτείνουν υπεύθυνα μέτρα, αλλά μέτρα που απέτυχαν όπως της ισπανικής κυβέρνησης.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν επιτέλους την κοινή τους ψυχή στην πορεία για να αποκτήσουν και κοινή «σάρκα». Ενώ καθημερινά μας βομβαρδίζουν με τρομακτικές θεωρίες έκτακτων φόρων που φρενάρουν την ανάπτυξη, διώχνοντας τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, επιμένουν σε ένα μεγάλο ψέμα. Τάζουν μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, χωρίς να λένε ποιους φόρους θα αυξήσουν σε μόνιμη βάση για να καλύψουν το κενό 3,5 δισεκ. ευρώ που θα προκύψει στα δημόσια έσοδα, ώστε να χρηματοδοτηθούν μόνιμες δαπάνες δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλειας» τονίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Σκέρτσος, δεν μας εξηγούν γιατί στη Ισπανία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Σάντσεζ που δοκίμασε το ίδιο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ, η μείωση αυτή δεν έφτασε στις τιμές καταναλωτή και ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από την Ελλάδα.

Τα “μαθηματικά” του Σκέρτσου που προκάλεσαν αντιδράσεις

«Έστω ότι μειώνουμε ΦΠΑ κατά 7 μονάδες ( και δεν πάει στην τσέπη των μεσαζόντων). Καταναλωση σούπερ μάρκετ 520 ευρώ το μήνα Χ -7% = 36,4 ευρώ όφελος. Κατανάλωση 1000 ευρώ το μήνα Χ – 7% = 70 ευρώ όφελος. Κατανάλωση 1500 ευρώ το μήνα Χ -7%= 105 ευρώ όφελος. Ποιος οφελείται περισσότερο; Η υψηλή ή η χαμηλή κατανάλωση;», υποστήριξε ο Α. Σκέρτσος με την Πόπη Τσαπανίδου να κάνει λόγο για μνημείο μαθηματικής αλχημείας.

Τσαπανίδου: «Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι»

«Έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τερματίσουν την προπαγάνδα και σε αυτές τις εκλογές, ακόμη και με τον κίνδυνο της αυτογελοιοποίησης», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανάρτηση του εκπρόσωπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκη Σκέρτσου.

«Χθες βράδυ ο κ. Σκέρτσος, πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, με μια ανάρτηση μνημείο μαθηματικής αλχημείας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους, αλίμονο», επισημαίνει και σχολιάζει «Πάλι καλά που δεν μας πρότεινε και να αυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ, για να μειωθούν οι ανισότητες».

«Οι “άριστοι” συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μην ξέρουν ούτε τα βασικά. Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι γιατί τα χαμηλά και μεσαία στρώματα διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στις βασικές καθημερινές ανάγκες. Προφανώς και το ξέρουν. Απλά δεν διστάζουν να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον ελληνικό λαό, κάνοντας τη νύχτα, μέρα», υπογραμμίζει.

ΠΑΣΟΚ: «Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας»

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ μίλησε για “ιδανικούς υποψήφιους για το επόμενο νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας”.

«Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος σε ανακοίνωσή του. «Ο κ. Σκέρτσος κατά την πολυετή θητεία του ως γενικός διευθυντής του ΣΕΒ έμαθε – ως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του – τα εξής αξιοθαύμαστα οικονομικά :

Ισχυρίζεται ότι η μείωση των φόρων κατανάλωσης – και ιδίως του ΦΠΑ, που σημειωτέον η Νέα Δημοκρατία είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό της πρόγραμμα το 2019 – ευνοεί τους πλούσιους, ενώ η μείωση των φόρων σε διανεμόμενα μερίσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σε γονικές μεταβιβάσεις περιουσιών εκατομμυρίων ευρώ ευνοεί τους οικονομικά αδύναμους και την μεσαία τάξη και όχι τους ελάχιστους ισχυρούς, που στηρίζει και στηρίζεται ο κ. Μητσοτάκης!», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να θυμάται, ότι λόγω της ακρίβειας οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έμμεσους φόρους τη διετία 2022-23.

Ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 7,4 % σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και η έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει ότι ούτε το 2023 θα υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις.

 Ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 50 δισεκατομμύρια και το εμπορικό έλλειμμα το 2022 ήταν 12%, ενώ για φέτος προσδιορίζεται στο 9,2%. Κάτι που δεν συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως αρέσκεται να υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, μιας και στην Πορτογαλία – χώρα με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά – το εμπορικό έλλειμμα ήταν 1% πέρυσι, και φέτος περνά σε πλεόνασμα 1%».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΕ, για πρωτογενή πλεονάσματα που φθάνουν το 2,5% το 2026, προαναγγέλλουν τη συνέχιση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους». 

Δείτε επίσης: Η επιμονή Μητσοτάκη στη θετική ατζέντα και οι «παγίδες» της μείωσης ΦΠΑ και ΕΦΚ

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com