Φουντώνει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Φουντώνει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid στα στελέχη της ΕΜΑΚ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, φουντώνοντας τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση απαντά επίσημα ότι το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού προσώπων που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση. Και σε αυτήν πρέπει να προσμετρηθούν όλες οι παράμετροι.

Ειδικότερα το προσωπικό της ΕΜΑΚ ανήκει σε ομάδες πολύ υψηλής ετοιμότητας και το σκεπτικό είναι ότι πρέπει να βρίσκονται σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Επίσης συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου κάθε στέλεχος είναι πολύτιμο.

Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΜΑΚ δεν αντέδρασαν στον εμβολιασμό αλλά στον τρόπο που «επικοινωνήθηκε» η… απαίτηση της διοίκησης. Άλλωστε όλοι δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών έκαναν λόγο για «εκβιαστικές πρακτικές».  

Ο Μητσοτάκης ζυγίζει τα δεδομένα

Αυτό φυσικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι στην ΕΜΑΚ θα υπηρετούν υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα  μεταφερθούν σε άλλες μη επιχειρησιακές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και θα αντικατασταθούν από εκείνους που έχουν «θωρακιστεί» έναντι της πανδημίας.

Όπως και να έχει, στο τραπέζι του πρωθυπουργού παραμένει ως ιδέα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών το φθινόπωρο, την ίδια στιγμή που εξετάζει ο εμβολιασμός και άλλων επαγγελματικών ομάδων στο όνομα της ευρείας έκθεσής τους στην κοινωνία και της συναναστροφής με άλλους πολίτες.

Και αυτό το επιβεβαιώνει και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων κατηγοριών εργαζομένων πρέπει να ανοίξει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».

Τι απαντά το ΣτΕ

Από την πλευρά του το ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2387/2020  απόφασή του διευκρινίζει ότι «το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση…, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσίa και β) ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται».

Δείτε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας – Πανδημία και εμβολιασμοί στο επίκεντρο

Loading

Play