Γ. Αμανατίδης: Με καθυστέρηση η ελληνική αντίδραση για τα τεκταινόμενα σχετικά με τη στάση της Τουρκίας

Γ. Αμανατίδης: Με καθυστέρηση η ελληνική αντίδραση για τα τεκταινόμενα σχετικά με τη στάση της Τουρκίας

«Η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή προφανώς δημιουργεί νέα προσφυγικά ρεύματα και εντάσεις, οι οποίες επηρεάζουν συνολικά την περιοχή και απομακρύνουν τις πιθανότητες λύσης», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Θεωρώ ότι η Τουρκία έχει βάλει όλα τα θέματα επάνω στη σκακιέρα και από εκεί προσπαθεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα σε έναν ή περισσότερους τομείς που την ενδιαφέρουν. Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά της αυτή δημιουργεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς σχολίασε: «Από την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε μια καθυστερημένη αντίδραση σε σχέση με τα τεκταινόμενα, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τον πρωθυπουργό. Ελπίζω ότι δεν εμπιστεύονται ότι με μια πολιτική κατευνασμού μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό -χωρίς βέβαια να αποκόπτουμε γέφυρες ή αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα συνεργασίας. Θα πρέπει η χώρα μας να βάλει τα θέματα των κυρώσεων […] ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά που δείχνει η Τουρκία […] θα πρέπει να μπουν αυτά τα ζητήματα με περισσότερη αποφασιστικότητα».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «στη διαβούλευση είχε περίπου 80 άρθρα και τελικά κατατέθηκαν 220 άρθρα, άρα υπάρχει ένα θέμα ως προς την ενημέρωση, το τι θα έλθει, κι αυτό συνέβη γιατί -εν κρυπτώ ουσιαστικά- μπήκε μέσα στο αναπτυξιακό ένα ολόκληρο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα έπρεπε να είναι ξεχωριστό νομοσχέδιο, με σημαντικές διατάξεις, οι οποίες δεν θα περάσουν καν από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

«Σε ό,τι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου», συνέχισε ο κ. Αμανατίδης, «περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες “φωτογραφίζουν” και δίνουν χρήματα σε συγκεκριμένους φιλικούς προς τη Νέα Δημοκρατία επιχειρηματίες, όπου η εν λόγω “επιδότηση” δεν θα έχει καμία πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία».

Σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «η μόνη ρεαλιστική πρόταση, η οποία μπορεί να γίνει βάση για συζήτηση, έτσι ώστε αν όντως τελικά πραγματικά θέλει η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί λύση, είναι ουσιαστικά η πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή».

«Η πρόταση νόμου που κάναμε βασίζεται σε διακομματική επιτροπή που έβγαλε συγκεκριμένο πόρισμα, στο οποίο εμείς δώσαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός νόμου. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του και δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλει να κάνει. Για τη δε επιστολική ψήφο η ομόφωνη πρόταση του πορίσματος είναι ότι θα πρέπει να ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία […] Εκεί υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες εκλογείς, δεν εξαιρεί κανέναν», διευκρίνισε ο κ. Αμανατίδης.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play