Γ. Φλωρίδης: Η διαμεσολάβηση θα βοηθήσει τους δικαστές να απαλλαγούν από τον αυξημένο φόρτο εργασίας
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γ. Φλωρίδης: Η διαμεσολάβηση θα βοηθήσει τους δικαστές να απαλλαγούν από τον αυξημένο φόρτο εργασίας

Η ανάγκη καθιέρωσης της διαμεσολάβησης ως θεσμού επίλυσης των διαφορών εκτός δικαστηρίων, αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία του θεσμού της διαμεσολάβησης επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, με θέμα «Διαμεσολάβηση και Δικαστική Μεσολάβηση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΕΜΕΔ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγάλα τα περιθώρια βελτίωσης του θεσμού της διαμεσολάβησης και της δικαστικής μεσολάβησης», υπογραμμίζοντας πως «χρειάζονται αλλαγές στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «αν καταφέρουμε να λύνουμε εξωδικαστικά κάποιες υποθέσεις θα βοηθήσουμε να απαλλαγούν οι δικαστές από τον αυξημένο φόρτο εργασίας», κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και -όπως εξήγησε- «από την εμπειρία που έχουμε θα διαμορφωθεί το καινούριο πλαίσιο».

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ, Μαργαρίτα Στενιώτη, τόνισε πως «η εκδήλωση αυτή βάζει ένα λιθαράκι για να εμπιστευθούν οι πολίτες τη διαμεσολάβηση», προσθέτοντας ότι «είναι μία διαδικασία άμεση, ταχύτατη, ευέλικτη που βοηθά τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή». «Όπου έχει εφαρμοστεί έχει στεφθεί με επιτυχία», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «συμβάλει στην προαγωγή του νομικού πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ και πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης νέας κουλτούρας για την επίλυση διαφορών, καθώς -όπως είπε- πρέπει να μειωθούν οι υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εξετάζονται από την Πολιτεία βελτιώσεις και συμπληρώσεις του νόμου του 2019.

Τέλος, ο κ. Μενουδάκος, αναφερόμενος στην καλύτερη εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης, διευκρίνισε πως «πρωταρχική θέση πρέπει να έχει η στάση του νομικού κόσμου και κυρίως των δικηγόρων», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η αρχικά αρνητική θέση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μεταβάλλεται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play