Γ. Φραγγίδης στην POLITIC για ελληνοτουρκικά: «Δε μπορεί η Ευρώπη να μιλάει για ειρήνη και να δίνει όπλα στην Τουρκία»
(EUROKINISSI)

Γ. Φραγγίδης στην POLITIC για ελληνοτουρκικά: «Δε μπορεί η Ευρώπη να μιλάει για ειρήνη και να δίνει όπλα στην Τουρκία»

«Δυστυχώς δεν υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας με την Τουρκία κάτι το οποίο με προβληματίζει» ανέφερε στην politic ο τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κετικίδη

Ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης μίλησε αποκλειστικά στην politic και αναφέρθηκε στο θέμα των παρακολουθήσεων, στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και όχι μόνο.

Αρχικά για τις παρακολουθήσεις είπε:

«Το ζήτημα των υποκλοπών είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την ελληνική κοινωνία αλλά πρέπει να απασχολεί ακόμη περισσότερο το πολιτικό μας σύστημα, γιατί η δημοκρατία και η ελευθερία του ατόμου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Όλες οι διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση δείχνουν ότι ενώ γνώριζε, τα άφησε να γίνουν και τώρα προσπαθεί να τα κουκουλώσει. Κάνει δηλαδή ό,τι μπορεί για να μη μάθουμε την αλήθεια.

Σχετικά με το αν θα κρίνει τις επόμενες εκλογές, πιστεύω ότι είναι ένα στοιχείο που θα μετρήσει. Τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι άλλα και χρειάζονται λύσεις. Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνουν τίποτα ως προς αυτό. Αυτά τα προβλήματα είναι η ακρίβεια στην ενέργεια, στα καταναλωτικά αγαθά, στο πετρέλαιο και όχι μόνο.

Αυτά τα προβλήματα θα μετρήσουν και πρέπει να μετρήσουν για τον πολίτη όταν θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές».

«Ο πανεπιστημιακός χώρος είναι χώρος ιερός»

Σχετικά με το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για το οποίο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αρνητική του στάση, και για το τι θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια, ο κ. Φραγγίδης είπε:

«Ο πανεπιστημιακός χώρος, είναι χώρος ιερός. Είναι χώρος διάδοσης ιδεών, γνώσεων, ενδυνάμωσης της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όλα αυτά είναι αξίες της ζωής που πρέπει να τις προφυλάξουμε πάση θυσία.

Δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν περιστατικά που αμαυρώνουν το περιβάλλον του πανεπιστημίου. Δείτε όμως τι έχει γίνει στις άλλες χώρες. Καμία άλλη χώρα δεν έχει Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Οι πρυτανικές Αρχές ανέλαβαν τον ρόλο που πρέπει να έχουν και εφόσον γίνονται κακουργηματικές πράξεις ή κάτι παράνομο εντός του Πανεπιστημίου, τότε καλείται η Αστυνομία και δίνει λύση. Ως προς αυτό το θέμα, στην Ελλάδα έχουν ευθύνη οι πρυτανικές Αρχές.

Δε χρειάζεται ειδική Αστυνομία για ένα Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε Αστυνομία μέσα σε έναν χώρο ιερό. Το παράλογο που συνέβη αυτές τις μέρες είναι ότι όταν έγιναν επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, η ΟΠΠΙ δε μπόρεσε να κάνει τη δουλειά της και ήρθε η Αστυνομία να την προστατεύσει».

«Η κυβέρνηση δεν επέβαλε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να μειώσουν τα κέρδη τους»

Στη συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του προέδρου κ. Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος είπε ότι τα πραγματικά υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουν γνωστοποιηθεί.

«Η κιλοβατώρα στην Ελλάδα είναι περίπου στα 386 ευρώ. Στη Γερμανία είναι 351 ευρώ και στην Πολωνία είναι περίπου 174. Το κάρβουνο που παράγει η Γερμανία για την ενέργεια φτάνει στο 91% ενώ η Πολωνία παράγει 71%. Η Ελλάδα αντίθετα χρησιμοποιεί μόλις το 9%. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βιάστηκε πολύ να μιλήσει για απολιγνιτοποίηση, απανθρακοποίηση κλπ και να πει ότι μέχρι το 2023 θα τα κλείσουμε όλα πράγμα το οποίο έκανε.

Ο σωστός δρόμος ήταν όλα αυτά να γίνουν παράλληλα. Όσο θα αναπτύσσονταν οι ΑΠΕ δηλαδή, τόσο να λιγόστευε η παραγωγή λιγνίτη. Δεν έγινε αυτό ενώ εμείς είμαστε πολύ πίσω στις ΑΠΕ. Είδατε τι κατάφεραν η Ισπανία και η Πορτογαλία που είναι ψηλά και πόσο χαμηλό κόστος έχουν».

«Η κυβέρνηση επέτρεψε στους 18 παρόχους να κρατήσουν όλα τα κέρδη τους που υπολογίζονται ότι είναι πάνω από 3 δισεκατομμύρια τα οποία δεν τα φορολογεί. Με την πολιτική της λοιπόν δεν τους επέβαλλε να μειώσουν τα κέρδη τους» συμπλήρωσε ο κ. Φραγγίδης.

Έπειτα η συζήτηση πήγε και στην άνοδο που έχει σημειωθεί στις τιμές των τροφίμων, με τον ίδιο να ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στο 4-5%.

«Όπως γνωρίζετε στα τρόφιμα η χώρα μας έχει ΦΠΑ 13-24%. Πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, οι Σκανδιναβικές χώρες το έχουν μειώσει στο 4-5% περίπου; Θα μπορούσε και η Ελλάδα να τον μειώσει σε αυτές τις τιμές».

«Απ’ τους φόρους μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ»

Η θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφορικά με τα επίπεδα που πρέπει να βρίσκεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί όσο πιο ανώδυνα γίνεται ο πληθωρισμός, είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό.

Ο κ. Φραγγίδης εξήγησε ότι από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες, υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος έτσι ώστε να σημειωθεί η σημαντική αύξηση στα 751 ευρώ καθαρά χωρίς να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα.

«Όταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 12,1% δηλαδή ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν αυξάνει τους μισθούς στα 751 ευρώ; Αν αυξηθεί ο μισθός, τότε θα υπάρχει και μεγαλύτερη κατανάλωση από τους πολίτες άρα και περισσότερα έσοδα.

Μπορεί αυτός ο μισθός να μην αρκεί, αλλά η κυβέρνηση δεν προχωρά ούτε σε αυτήν την αύξηση. Μέσα από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει ο μισθός στα επίπεδα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

«Δε μπορεί η Ευρώπη να μιλάει για ειρήνη και να δίνει όπλα στην Τουρκία»

Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής, ο κ. Φραγγίδης σχολίασε τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία και υπογράμμισε τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι χώρες της Ε.Ε. έτσι ώστε να περιοριστεί η επιθετική ρητορική της προς την Ελλάδα.

«Οι δρόμοι είναι δύο. Αρχικά θα πρέπει να έχει η Ελλάδα πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Εμείς σαν κόμμα στηρίξαμε τόσο τη συμφωνία με τη Γαλλία όσο και αυτήν με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16 κάτι το οποίο δυστυχώς δεν το έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας με την Τουρκία κάτι το οποίο με προβληματίζει».

«Ο κ. Ανδρουλάκης πήρε μια πρωτοβουλία για την οποία προσπάθησε 1,5 χρόνο. Κατάφερε να περάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άποψη ότι οι χώρες της Ευρώπης δε μπορούν να δίνουν όπλα στην Τουρκία η οποία είναι σε άλλη ήπειρο έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Ελλάδα.

Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια πίεση έτσι ώστε να υιοθετηθεί αυτή η στάση από τις κυβερνήσεις. Δε μπορεί η Ευρώπη να μιλάει για ειρήνη, να λέει ότι είναι ενάντια στο πνεύμα του αναθεωρητισμού, και απ’ την άλλη να δίνει όπλα στην Τουρκία».

«Πρέπει να γίνει αναγέννηση στο ΕΣΥ»

Τέλος, ο τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ μετά την πανδημία, αλλά και για το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού, δηλώνοντας την απαισιοδοξία του σχετικά με το αν θα πετύχει υπό τις υπάρχουσες προϋποθέσεις.

«Η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια τις αδυναμίες του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι για να ανταπεξέλθει στις σημερινές συνθήκες πρέπει να γίνει μια αναγέννηση. Πρέπει δηλαδή στην ουσία να δημιουργηθεί ένα νέο ΕΣΥ.

Ο προσωπικός γιατρός είναι μια αλλαγή που έγινε από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Πλεύρη όσον αφορά τον οικογενειακό γιατρό. Σαν έννοια ο προσωπικός γιατρός είναι σωστός και αν λειτουργήσει έτσι όπως πρέπει, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με τις σημερινές προϋποθέσεις όμως δυστυχώς θα αποτύχει με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κάτι το οποίο θα έχει συνέπεια στο ΕΣΥ».

Δείτε επίσης: Με τις ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ «πέρασε» το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας από τη Βουλή

Loading

Play