ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν θα ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

propoli

Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας προς την Τουρκία απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο MEGA.

“Έχουμε την ισχυρή διπλωματική και επιχειρησιακή ικανότητα να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση από τους γείτονές μας. Η διπλωματική μας υπεροχή είναι προφανής”.

“Είχαμε μια Ελλάδα που βρισκόταν απομονωμένη διπλωματικά, χωρίς σοβαρά ερείσματα, χωρίς καμία οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Σήμερα έχουμε μια μεγαλύτερη Ελλάδα, που έχει οριοθετήσει με Ιταλία και Αίγυπτο, που προτίθεται να διευρύνει την επικράτειά της μέσω της επέκτασης των χωρικών της υδάτων. Έχει χτίσει διπλωματικές συμμαχίες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέδωσε τιμή στις ένοπλες δυνάμεις και αναφέρθηκε στα γεγονότα του Έβρου, όταν η χώρα κλήθηκε να σταθεί στο ύψος της απέναντι σε μια υβριδική απειλή και τα κατάφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει να απαριθμήσει σημαντικές επιχειρησιακές επιτυχίες, έχοντας ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, ενώ μπορεί και να κινητοποιεί όλα της τα διπλωματικά όπλα.

“Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πάμε σε έναν πολιτισμένο διάλογο επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, με μόνο ζήτημα την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Ωστόσο η στάση της ελληνικής πλευράς η εγκρατής αλλά σθεναρή, δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον. Ήδη τίθεται στο τραπέζι το μενού των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία. Νομίζω πλέον η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος εξαντλούν την υπομονή τους προς την Τουρκία”, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης ερωτηθείς για το «αύριο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σχετικά με την πιθανότητα πολεμική σύγκρουσης, τόνισε: “Εφόσον η Τουρκία ήθελε να αναβαθμίσει σε πολεμικά τα επεισόδια, είχε την ευκαιρία. Παραταύτατα επέδειξε μια σχετική αυτοσυγκράτηση. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής διένεξης, οφείλουμε όμως να είμαστε σε ετοιμότητα. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται αμυνόμενη απέναντι στην επιθετική προκλητικότητα, αλλά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της”.

“Αν υπάρξει κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα. Δεν θα γινόταν ποτέ ανεκτή ούτε από την ευρωπαϊκή οικογένεια και θεωρώ την περίπτωση αυτή αδιανόητη και απίθανη», τόνισε ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η γείτονα χώρα τραβήξει το σχοινί.

Ενώ για την επέκταση των χωρικών υδάτινων ανέφερε: «Υπάρχει διάθεση να υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων σταδιακώς. Αλλά πρέπει να υπάρξει διπλωματική στάθμιση. Εργαζόμαστε σθεναρά πάνω σε αυτό το project”.

Loading