Η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο με ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα, από την 1η Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στην κοπή βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται μία ασφάλεια, ότι σε δύσκολους καιρούς μεγάλης ρευστότητας για το παγκόσμιο διεθνές περιβάλλον, χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία ασκούμε, εμείς στην Ελλάδα έχουμε την καλή τύχη και την πρόνοια να είμαστε σε καλή σχέση με όλον τον κόσμο. Τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι στη θητεία του έχει βάλει ως σκοπό το υπουργείο «να είναι ανθρωποκεντρικό, να στηρίζεται στους λειτουργούς του υπουργείου» και αυτό γίνεται σταδιακά. Ήδη έχει αναμορφωθεί και εξορθολογιστεί το πλαίσιο για το επίδομα οικοσκευής, έχουν εξασφαλιστεί τρεις διαγωνισμοί για πρόσληψη προσωπικού, και το υπουργείο Εξωτερικών εξασφάλισε 100 νέους υπαλλήλους διοικητικού-προξενικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Αρχές Εξωτερικού.
Γνωρίζω ότι και στην Κεντρική Υπηρεσία και στο εξωτερικό έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάνουμε μία διαρκή προσπάθεια, έτσι ώστε οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ιδίως του εξωτερικού, να μπορούν να πληρούνται, γιατί είναι η διεθνής εικόνα της χώρας.
Έχει εξασφαλιστεί μια σημαντική αναβάθμιση στις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, κυρίως της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Το υπουργείο ανέλαβε τη διοίκηση και τη διαχείριση όλων των κτηρίων των Διπλωματικών Αποστολών του εξωτερικού, επιτρέποντάς του να αναβαθμίσει τα κτήρια.
Όταν παραλάβαμε το Υπουργείο Εξωτερικών, το 60% των προξενικών τελών περιέρχετο στον δημόσιο προϋπολογισμό. Σήμερα, το 60% έρχεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, και από τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα επιπλέον 10% είναι ένας ειδικός πόρος για τη συντήρηση των κτηρίων των Διπλωματικών Αποστολών.
Το πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών του εξωτερικού περιλαμβάνει σημαντικές πρεσβείες, όπως είναι η Βέρνη, η Καμπέρα, η Μαδρίτη, η Χάγη, η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνονται πολύ τακτικά, οι προαγωγές να γίνονται σε χρόνο που επιτρέπει την προβλεψιμότητα των λειτουργών του υπουργείου.
Η διπλωματική Ακαδημία παρουσίασε σημαντικές αλλαγές, οι οποίες τη φέρνουν στο προσκήνιο σε μία σύγχρονη, εξωστρεφή, δυναμική διπλωματική εκπαίδευση. Το 2024, κινηθήκαμε βάσει σχεδίου, με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Για το 2025, εκτιμούμε ότι θα έχουμε το νέο Εθνικό μας Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία, καθώς και νέα οργανόγραμμα για την Κεντρική Υπηρεσία και τις υπηρεσίες εξωτερικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ