Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ποτέ ζητήματα κυριαρχίας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ποτέ ζητήματα κυριαρχίας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στο να τεθούν ζητήματα κυριαρχίας είτε στον διάλογο με την Τουρκία, είτε στη διεθνή δικαιοδοσία. Τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα το πρωί. Μιλώντας στο ρ.σ. «Σκάι 100,3», ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι αυτά τα θέματα είναι εκτός συζήτησης και επισήμανε ότι ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν λόγος να σταματήσουμε την περαιτέρω συζήτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση με την Τουρκία. Εκτίμησε πως εάν δεν λυθεί η διαφορά οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, δεν θα υπάρχει μακρόχρονη ειρήνη στην περιοχή μας. Για τις συνομιλίες με τη γειτονική χώρα, είπε ότι 15 μήνες μετά την έναρξη του διαλόγου στο Βίλνιους, όταν συζητάς πάντα κάτι έχεις να κερδίσεις. Λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν συζητήσεις, και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 15 μηνών εδραιώθηκαν κανάλια επικοινωνίας.

Υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις ήταν εκατοντάδες την ημέρα και ο κίνδυνος ατυχήματος υπήρχε, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε επιφυλακή. Σημείωσε ότι υπάρχει άριστος συντονισμός μεταξύ των δυο χωρών στο μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα οι ροές να είναι λιγότερες σε σχέση με το 2019, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις ειλικρίνειας με την Τουρκία δεν είναι κεκτημένο και αναφερόμενος στο περιστατικό της Κάσου επεσήμανε ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχώρησαν χωρίς να αναγνωριστεί καμία αξίωση της Τουρκίας στην περιοχή.

«Καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε υπήρξε», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Σημείωσε ότι τα δικαιώματά μας πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με την ανάγκη να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και με άλλες γειτονικές χώρες. Η ηρεμία στο Αιγαίο στηρίζεται στη δυνατότητα διαλόγου με την Τουρκία, και όπως επεσήμανε, η ηρεμία αυτή δεν είναι επίπλαστη αλλά ούτε διασφαλισμένη, εφόσον υφίστανται εκκρεμότητες.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν περίμενε να υποχωρήσει η Τουρκία άμεσα, αλλά ότι οι συζητήσεις μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, είπε ότι αρχικά θα συζητηθούν τεχνικά θέματα, με τις επόμενες κινήσεις να εξαρτώνται από την εξέλιξη της συζήτησης.

Η εντολή που λάβαμε από τους δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, είναι να διερευνήσουμε τη δυνατότητα θέσπισης ενός κοινού πλαισίου για τη συζήτηση της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, το οποίο θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι οι σημερινές συνθήκες είναι κατάλληλες για την Ελλάδα να προχωρήσει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή, τηρώντας μία στάση αρχών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με εσωκομματική αντιπολίτευση στη ΝΔ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν είναι απλά στελέχη της ΝΔ και έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Τόνισε ότι η κοινωνία αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα και κερδίζει στο διεθνές περιβάλλον.

«Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις, αλλά το δικό μου καθήκον είναι να δημιουργώ συνθήκες αυτοπεποίθησης», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η σχέση μας με τον αραβικό κόσμο είναι καλύτερη από ποτέ και ότι υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας τη σημασία της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Loading