Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα επεκτείνει τη διπλωματική της επιρροή μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα επεκτείνει τη διπλωματική της επιρροή μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

«Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, αναφερόμενος στην πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, με την οποία αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, που εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μια πολύ σπουδαία μέρα για την Ελλάδα γιατί πρώτη φορά καταγράφονται τα απώτατα όρια της υφαλοκρηπίδας της» και υπογράμμισε ότι η χώρα πορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι η σημερινή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρεώνει τη χώρα να εκδώσει τους χάρτες έως τις 27 Απριλίου.

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι περίμενε λιγότερη μικροψυχία και ότι οι δύο μεγάλες συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία έπρεπε να μεταφερθούν στο χάρτη. «Θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή από την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο τα συμφέροντα της» δήλωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, πραγματοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και ότι «είναι μονόδρομος το εθνικό συμφέρον για εμάς». Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα καθορίζει μόνη της την εξωτερική της πολιτική και ότι το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ ανήκει μόνο στις παρακείμενες χώρες.

Loading

Play