Το μήνυμα ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να γνωρίσει επιτέλους ησυχία και ευημερία, καθώς και ότι Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτή θα διατηρήσει απολύτως ενεργό ρόλο, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από τη Μαδρίτη.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν ενεργό ρόλο γιατί πρόκειται για έναν συνεπή και αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών. Θεωρούμε ότι η ανθρωπιστική παύση θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία ειρηνική επίλυση του ζητήματος στη Μέση Ανατολή. Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τα εμπλεκόμενα μέρη» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της Πρώτης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Ομάδας Med-9 που πραγματοποιήθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως είχαν την ευκαιρία να συντονίσουν τη δράση τους και να έχουν μία κοινή κατανόηση στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Επίσης, χαιρέτισαν την απόφαση που έχει ληφθεί για την ανθρωπιστική παύση στη Μέση Ανατολή, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση την είχε από νωρίς προωθήσει στις συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Ήταν μία αναγκαία απόφαση, την οποία η Ελλάδα είχε από μακρού χρόνου επιλέξει να υιοθετήσει και να προωθήσει στα μέρη, με τα οποία είμαστε σε διαρκή συνομιλία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
📍 #Μαδρίτη
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 22, 2023
O ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης στην 1η Σύνοδο ΥΠΕΞ Med-9. Συζητήσεις με ομολόγους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή & τη συνεργασία με τις χώρες Νότιας Γειτονίας https://t.co/ftBQgcxzEI
Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη σημασία της ανθρωπιστικής παύσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία ειρηνική επίλυση του ζητήματος στη Μέση Ανατολή.
Ακόμη, διαμήνυσε πως πρέπει να απελευθερωθούν όλοι άμαχοι που παραμένουν όμηροι.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση, οι εννέα υπουργοί Εξωτερικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις της Ευρώπης και ιδίως, της Μεσογείου. Ειδικότερα, συζήτησαν για την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία, για τη μετανάστευση, για την επισιτιστική κρίση. «Όλες αυτές οι προκλήσεις, οι οποίες μας συνδέουν και των οποίων η λύση θα βρεθεί μόνο μέσα από συζήτηση και συντονισμό» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σημειώνεται πως η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών της ομάδας ευρωμεσογειακών κρατών MED 9 συνεδρίασε για πρώτη φορά, σήμερα, στη Μαδρίτη. Κοινός στόχος της MED 9 είναι η προώθηση της κοινής αντίληψης των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στους λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους του Βορρά, για θέματα που αφορούν κυρίως στη Μεσόγειο. Η ομάδα MED 9 εστιάζει στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο, στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, την ενέργεια, το εμπόριο, την πολιτική προστασία, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις αυτής, όπως διατυπώθηκαν στη «Διακήρυξη των Αθηνών» της Συνόδου Κορυφής MED 9, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο 2021, στην Αθήνα.
Σε μία περίοδο κατά την οποία η Μεσόγειος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τη στενότερη συνεργασία και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που υφίστανται άμεσα τον αντίκτυπο των προκλήσεων αυτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προαγωγή των σχέσεων με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας, δεδομένου ότι η σταθερότητα και ασφάλεια αυτών συνδέεται άρρηκτα με την ασφάλεια του ευρωπαϊκού Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας και παράνομης διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και υποστηρίζει την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ Μεσογειακού Βορρά και Νότου. Προς τούτο, πρότεινε πρόσφατα την προσθήκη δράσεων ήπιας ισχύος, με έμφαση στην ενέργεια και τη διασυνδεσιμότητα.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ομάδα MED 9 δημιουργήθηκε το 2013 και τα συμμετέχοντα κράτη είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία, η Σλοβενία.
Δείτε επίσης: Ν. Ρωμανός: «Ο κ. Κασσελάκης ας νοικοκυρέψει το κόμμα του και μετά να ασχοληθεί με νοικοκυραίους»