Γ. Γεραπετρίτης: Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων απαιτεί σοβαρότητα και ισχυρή διπλωματία

Τα εθνικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται «με πολεμικές ιαχές ούτε με εύκολη ρητορική εχθροπάθειας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status FM 107,7» από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στην 88η Διεθνή Έκθεση.

Αναφερόμενος στο περιστατικό στην Κάσο, ο υπουργός δήλωσε ότι τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με το συμβάν δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Υπογράμμισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονται έρευνες εντός των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων, καθώς και εντός διεθνών υδάτων της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις.

«Σε αυτά τα διεθνή ύδατα το πλοίο διεξήγαγε έρευνα πριν από ένα μήνα», ανέφερε. «Η Τουρκία έστειλε παρακείμενα πολεμικά πλοία ακριβώς επειδή θεωρεί ότι έχει αξιώσεις, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αποτελεί τη νομική βάση αυτών των αξιώσεων, είναι προφανώς ανυπόστατο και παράνομο κατά το Διεθνές Δίκαιο. Εντούτοις, η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει τις αξιώσεις κατά την κρίση της».

«Η ένταση που προκλήθηκε δεν δημιούργησε κρίση», τόνισε. «Μετά από 24 ώρες, τα τουρκικά πλοία απεχώρησαν. Δεν ζητήθηκε καμία άδεια από την ελληνική πλευρά, ούτε υπήρξε αποδοχή οποιουδήποτε δικαιώματος της Τουρκίας στην περιοχή. Η έρευνα ολοκληρώθηκε 100% σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

Ο Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «κλίμα μισαλλοδοξίας και εχθροπάθειας» και πρόσθεσε ότι κάποιοι «θεωρούν ότι πρέπει να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε έξω για να κατακτήσουμε τα οράματα που μπορεί να έχει ο καθένας».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι που είναι πολύ σύνθετο», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απουσία αντίδρασης στην Κάσο, ο υπουργός σχολίασε: «Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να εμπλακούμε σε πολεμικό επεισόδιο;»

«Αυτοί που εκφράζουν αυτή την άποψη αντιλαμβάνονται τις συνέπειες όλων αυτών;», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είπα ποτέ – και κανένας υπουργός Εξωτερικών ή πρωθυπουργός δεν θα το πράξει – να κάνει έκπτωση στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όλοι ενεργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εθνικών μας δικαίων».

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε την ανάγκη «να κατανοούμε ότι είναι καλύτερο να συζητάς παρά να βρίσκεσαι με το όπλο ανά χείρας και ότι τα εθνικά μας συμφέροντα εξυπηρετούνται όχι με πολεμικές ιαχές, αλλά με ένα στιβαρό λόγο και ισχυρή διπλωματία».

Ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, η Τουρκία συμμετείχε στο πρόγραμμα F-35, ενώ η Ελλάδα δεν είχε καν εξασφαλίσει την αναβάθμιση των F-16. Σήμερα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35, το οποίο προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στην ελληνική αεράμυνα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, που έχει προχωρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της διπλωματικής της ισχύος», πρόσθεσε.

Ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία και δεν έχει υπάρξει καμία αναβάθμιση σε αμυντικούς εξοπλισμούς μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η χώρα εφαρμόζει πολιτική με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Χάρη σε αυτή την πολιτική, η Ελλάδα έχει καταστεί αξιόπιστος εταίρος», τόνισε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο υπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις αυτές υπερβαίνουν πρόσωπα και δεν πρόκειται να διαταραχθούν από καμία κυβερνητική αλλαγή. «Κεντρική κατανόηση είναι ότι οι χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να συμπορεύονται», δήλωσε.

«Η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικές ισορροπίες στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. Όμως, δεν έχουμε ανησυχία για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», κατέληξε.

©

Loading