«Δεν υφίσταται καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και σημειώνει πως ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί κοινός τόπος για να εκκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αποτελεί στρατηγική επιλογή η συνέχιση του διαλόγου, όπως καθορίστηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023.
«Ο δομημένος ελληνοτουρκικός διάλογος έχει παραγάγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», επισημαίνει χαρακτηριστικά και αναφέρει την επανεκκίνηση της συζήτησης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Επιπλέον, τονίζει τις θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία, όπως η αύξηση του διμερούς εμπορίου και η καθιέρωση της γρήγορης θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι κρατά τους διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του ανοικτούς, ώστε να διατηρείται ένα ήπιο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και να προλαμβάνονται εντάσεις. «Ας μην εθελοτυφλούμε», αναφέρει. «Το να διατηρείται ένα σχετικά ήρεμο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας για σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς να αφιστάμεθα από τις βασικές μας θέσεις, δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε δεδομένο. Και, πάντως, σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας και ασυμμετρίας είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Επιπλέον, ο υπουργός εστιάζει στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θέτει, για πρώτη φορά, τους κανόνες για την οργάνωση και κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο» και ότι «οι θέσεις της Τουρκίας για τα ζητήματα αυτά είναι γνωστές και είχαν διατυπωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν».
Σημειώνει δε πως το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης απαιτεί «πολλαπλές συνέργειες με την ανάδοχο εταιρεία, τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς» και ότι θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο, προσβλέποντας στην ακώλυτη πρόοδο του έργου.
Αναφορικά με τη σύγκλιση του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, τονίζει ότι «είναι ιστορικό ορόσημο της πολιτικής βούλησης των δύο κρατών να θεσμοθετήσουν Στρατηγική Εταιρική Σχέση» και καταλήγει λέγοντας πως «η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα».
«Ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας», προσθέτει, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ