Γ. Γεραπετρίτης: Μία μοναδική ευκαιρία για μακρόχρονη ειρήνη στην περιοχή μας

Γ. Γεραπετρίτης: Μία μοναδική ευκαιρία για μακρόχρονη ειρήνη στην περιοχή μας

Στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα παρουσιάσουν τον νέο οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενόψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο τέλος του έτους, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».

Η διατύπωση ότι υφίσταται ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εξασφάλιση μακράς ειρήνης στην περιοχή υπογραμμίζεται από τον υπουργό, ο οποίος προσθέτει ότι η απόφαση για την εξουσιοδότηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών να εξετάσουν την πιθανότητα εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, αναφέρει ότι «μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας και κατόπιν έντονης διπλωματικής δραστηριότητας της ελληνικής κυβέρνησης, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΟΗΕ».

Παράλληλα, η συζήτηση περί ευρωτουρκικών σχέσεων, με αναφορά στο Κυπριακό, συνεχίζεται εντός της ΕΕ, όπως καταγράφηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο 2024. Αναφέρεται ότι «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί πιο εύφορο έδαφος».

Ωστόσο, ο υπουργός επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου όσον αφορά την επανένωση του νησιού δεν μπορεί να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Λύση χωρίς συζήτηση δεν μπορεί να υπάρξει, όμως συζήτηση που θέτει όρους εκτός του διεθνούς δικαίου είναι μη αποδεκτή», καταλήγει.

Αναφορικά με την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ο Γεραπετρίτης σημειώνει πως η Συμφωνία είναι διεθνές κείμενο δεσμευτικό για τα μέρη και δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς. «Παρακολουθούμε συστηματικά την παραβίαση της Συμφωνίας και αντιδρούμε άμεσα σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, ενημερώνοντας τους εταίρους μας και τους διεθνείς οργανισμούς».

Ο υπουργός τονίζει ότι εάν συνεχιστεί η παραβίαση του πυρήνα της Συμφωνίας, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που η Ελλάδα γνωρίζει άριστα, προσθέτοντας πως «η επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου έχει τίμημα».

Αναφορικά με τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης, σημειώνει ότι «ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας ήταν κομβικός, αφού συνέβαλε καθοριστικά στη δημοκρατική ανάπτυξη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ο Γεραπετρίτης επισημαίνει τη σημασία της άρθρωσης αξιόπιστου λόγου από τα μείζονα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «η παρατεταμένη κομματική εσωστρέφεια ενεργοποιεί τον βάκιλο του λαϊκισμού».

Τέλος, αναφορικά με τη δική του πορεία στην πολιτική, αναφέρει ότι «αισθανόμουν πάντοτε ηθικό χρέος να ανταποδώσω στην πατρίδα μου», ενώ προσθέτει ότι η μετάβαση αυτή ήταν «βίαιη», απαιτώντας προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα. «Δυστυχώς, η εχθροπάθεια και η έλλειψη ορίων στον δημόσιο λόγο είναι καθημερινά προκλητικές και απαιτούν αντοχή», καταλήγει.

©

Loading

Play