«Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας απάντηση από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, σε όσους τον κατηγορούν ότι «συζητάει τα πάντα με την Τουρκία». Ο υπουργός μίλησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Επανέλαβε ότι κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί με την Τουρκία, καθώς το μόνο θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με άλλα θέματα και δεν πρόκειται να προχωρήσει η συζήτηση εάν η Τουρκία δεν αποδεχθεί τη βασική θέση που είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε.
«Η διπλωματία δεν είναι απλό θέμα», τόνισε ο Γεραπετρίτης. «Δεν προσφέρεται για λαϊκισμό ή ακινησία. Την ειρήνη και την ασφάλεια προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών».
Αναφερόμενος στους λαϊκιστές, σημείωσε ότι «η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης». Επίσης, ανέφερε ότι «δεν είμαστε σήμερα εκεί όσον αφορά τις αξιώσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι πρόσφατες».
Απαντώντας στους επικριτές του υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε ότι «η θέση που εκφράζει ο πρωθυπουργός και το ΚΥΣΕΑ είναι πως κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται» και υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης και βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου, ενόψει των εξελίξεων στον ΟΗΕ. «Η Κύπρος μας επανέρχεται στην αιχμή του δόρατος για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Αναφορικά με το ζήτημα της Συρίας, ο Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη για συγκράτηση και αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές κοινότητες. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται και να επεξεργάζεται αιτήσεις, υπό το πρίσμα των διεθνών συμβάσεων για την ανθρωπιστική προστασία».
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ