Γ. Γεραπετρίτης: Ο IMEEC θα διαμορφώσει το μέλλον της περιοχής

Γ. Γεραπετρίτης: Ο IMEEC θα διαμορφώσει το μέλλον της περιοχής

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τον IMEEC ως ένα διάδρομο ειρήνης για τη γειτονιά μας και τον πλανήτη, σε ομιλία του κατά την εκδήλωση της ινδικής δεξαμενής σκέψης «Observer Research Foundation», με τίτλο «Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Ινδίας στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί.

Όπως ανέφερε, παρέχει μία εναλλακτική διαδρομή, διότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται απόλυτα σε μεμονωμένες διαδρομές. «Το παράδειγμα της Ρωσίας, η υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση».

«Ο IMEEC θα είναι έργο-ορόσημο για το μέλλον», σημείωσε. «Είναι καιρός να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε σοβαρά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα ή τον Λίβανο». Πρέπει να έχουμε μία πολύ ισχυρή συμμαχία ομονοούντων κρατών που να βασίζεται σε δημοκρατικές αξίες, την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, αλλά και πληροφορίας, προκειμένου να αναπτυχθεί η νέα αυτή οδός.

Σημείωσε πως Ελλάδα και Ινδία έχουν στρατηγική σχέση υψηλής σημασίας με αμοιβαίο σεβασμό και τόνισε πως «το δόγμα των διεθνών σχέσεων θα αναδιαμορφωθεί δραματικά λόγω των νέων προκλήσεων». Επίσης, αναφέρθηκε στην αναταραχή στον κόσμο και τόνισε ότι «δεν μπορώ να πω ότι έχουμε προχωρήσει πολύ. Έχουμε κάποιες μάλλον ασταθείς συμφωνίες εκεχειρίας στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες για να προχωρήσουμε σε ουσιαστική ειρήνη στην περιοχή.

«Στην διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας, πρέπει να οικοδομήσουμε νέα διεθνή μοντέλα συνεργασίας και διπλωματίας», σημείωσε, προσδιορίζοντας τις προκλήσεις που έχουν αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα. Έφερε ως παράδειγμα την πανδημία, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν είδαν την ίδια προσοχή για την πρόσβαση σε εμβόλια.

«Αυτή είναι μια πολύ στενή προσέγγιση για τον τρόπο αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων», υπογράμμισε, ενώ επισημαίνοντας τη σημασία της ηθικής στις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο με την πλευρά των ηθικών αρχών».

«Με την Ινδία, μοιραζόμαστε μια τεράστια κουλτούρα. Είμαστε και οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί που ήταν βαθιά προσηλωμένοι σε αρχές, όπως η δημοκρατία», κατέληξε.

Loading

Play