Το όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας δηλώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, αύριο 8 Νοεμβρίου.
Στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Δεν ωφελεί η ένταση», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δηλώνει ότι στους 15 μήνες που πέρασαν από την απόφαση των ηγετών των δύο χωρών να εκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές αξιοσημείωτη βούληση ώστε να οδηγηθούν οι διμερείς μας σχέσεις σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Σημειώνει επίσης ότι με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο θα υποδεχτεί αύριο στην Αθήνα, έχουμε επιτύχει, βήμα-βήμα, ένα επίπεδο εμπιστοσύνης ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαμβάνουμε κρίσεις.
Ερωτηθείς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο Γιώργος Γεραπετρίτης επαναλαμβάνει ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας, τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι με τη βαθιά πεποίθηση ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού θα ήταν καθοριστική για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την αποφυγή δυνητικών εντάσεων.
Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο, ο υπουργός δηλώνει: Η ελληνική πλευρά είναι σαφής και ειλικρινής και δεν έχει καμία απολύτως επιδίωξη παραπλάνησης, αναφερόμενος στα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, τα οποία, όπως τονίζει, δεν θίγουν δικαιώματα άλλων.
Σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι είμαστε βαθιά φιλειρηνικός λαός και πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σύγχρονες απειλές ασφαλείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει την πεποίθησή του ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήδη δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για το Κυπριακό και πως η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς είναι απαραίτητη για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γεραπετρίτης επισημαίνει την ανάγκη επίτευξης διαρκούς και βιώσιμης εκεχειρίας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην διεθνή σκηνή και την αποτυχία της διεθνούς έννομης τάξης να τερματίσει τις εχθροπραξίες.