Η παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2024-2027 αποτελεί την επιτομή μιας νέας φιλοσοφίας και λογικής, η οποία διαπνέει το Υπουργείο Εξωτερικών και συνολικά την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Θεσμικές πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων».
Όπως επεσήμανε, από το 2019 και εντεύθεν, η επιλογή ήταν να καταστούν οριζόντιες δράσεις με τη μορφή κυβερνητικών σχεδίων που θα καλύψουν ζητήματα που διαπερνούν περισσότερα υπουργεία. Έτσι, έχουμε την εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, καθώς και για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ.
«Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία, η οποία δεν θα είναι μόνο ισότιμη κατά το δίκαιο, αλλά θα είναι ισότιμη στην πράξη, στην εφαρμογή της», τόνισε.
«Δυστυχώς, εν μέσω πολλαπλών πολέμων, εν μέσω εχθροπραξιών σε πολλά μέρη της γης, οι ανισότητες διευρύνονται και τα δικαιώματα πλήττονται. Είναι ανάγκη να υψώσουμε ένα ανάχωμα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να επιστρέψουμε στα θεμελιώδη των ελευθεριών».
Όπως σημείωσε, υπάρχει μια προσπάθεια το υπουργείο Εξωτερικών να είναι στην πράξη ένα υπουργείο χωρίς διακρίσεις, όπου όλοι θα εκπροσωπούνται και θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
Σε αυτό, ανέφερε, αρωγός είναι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί κριτικά.
Σε σχέση με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πρωτοπόρο στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς το εργασιακό δυναμικό του Υπουργείου περιλαμβάνει άνω του 50% γυναίκες.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι δράσεις του σχεδίου είναι καινοτόμες αλλά και αυτονόητες, με την επιδίωξη να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα απαιτείται κανένα Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
«Στο τέλος της ημέρας, εκείνο που διακρίνει ένα κράτος πολιτισμού και δικαίου είναι η στάση του απέναντι στην ελευθερία και την ισότητα. Και απέναντι σε αυτό θα εργαστούμε με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας», κατέληξε.
Στόχος η προστασία και ανάπτυξη του συνόλου του προσωπικού του ΥΠΕΞ
«Στόχος είναι η προστασία και ανάπτυξη του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών, γιατί οι άνθρωποι είναι ο πιο σημαντικός πόρος σε κάθε οργανισμό», ανέφερε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου.
Όπως επεσήμανε, οι αριθμοί αποτυπώνουν μια πραγματικότητα στο υπουργείο Εξωτερικών για την οποία είμαστε ικανοποιημένες και ικανοποιημένοι.
«Οι επιδόσεις αυτές δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λόγο για εφησυχασμό. Το αντίθετο μας δίνουν κίνητρο για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο για ένα ΥΠΕΞ που θα αντιπροσωπεύει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η έννοια της ισότητας καλύπτει πλέον ζητήματα που σχετίζονται με τη βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας, την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», πρόσθεσε.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το Σχέδιο Δράσης παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Τμήματος Ισότητας, Σπυρίδων-Ηρακλή Ακτύπη.
Το Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΞ για την Ισότητα περιλαμβάνει 39 δράσεις με τετραετή ορίζοντα υλοποίησης 2024-2027, καλύπτοντας πολλές πτυχές της καθημερινότητας του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου.
Περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση προσλήψεων και την καταπολέμηση στερεοτύπων μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης, καθώς και μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Όλες οι δράσεις στοχεύουν στη δημιουργία ενός ελκυστικού εργασιακού περιβάλλοντος, ευθυγραμμισμένου με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει από 1.1.2025 θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Σχέδιο Δράσης αποδεικνύει τη δέσμευση της χώρας στην εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια».
Για την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση της προσπάθειας, έχει καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαφόρων δράσεων, το οποίο θα επικαιροποιείται.