«Η πράξη της 5ης Οκτωβρίου 1944 ήταν ηρωική, όχι μόνο διότι έσπασε αιώνες υποδούλωσης, αιώνες απόστασης από τον Ελληνισμό, από τη Μητρόπολη. Ήταν ηρωική, διότι ήλθε σε μια στιγμή, στην οποία τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα βρίσκονταν ακόμη υπό τον ζυγό της δουλείας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 ετών από το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου.
Στα Δωδεκάνησα, υπήρχε μια ιταλική κυριαρχία η οποία ήταν ιδιαιτέρως σκληρή, επιβάλλοντας μια στρατηγική εξανδραποδισμού των Ελλήνων. Γι’ αυτό το λόγο η ιταλική κυριαρχία είχε εμπεδωθεί με πολύ σκληρή βία, σημείωσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως η Ιταλία δύο φορές μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέγραψε να εγκαταλείψει την κυριαρχία των Δωδεκανήσων. Πλην όμως και στις δύο περιπτώσεις υπαναχώρησε από τη συμφωνία αυτή, γιατί για την Ιταλία ήταν μια στρατηγική επιλογή να έχει τον έλεγχο των Δωδεκανήσων.
«Η αξία της πράξης της 5ης Οκτωβρίου 1944 ήταν απαράμιλλη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το μήνυμα της επανάστασης μεταλαμπαδεύεται στα υπόλοιπα χωριά, όπου έγιναν και όλες οι συζητήσεις σχετικά με την διαδοχή».
Η επανάσταση ξεκινά από τις Μενετές, καθώς «η γεωγραφική θέση προσφερόταν απολύτως, με ισχυρά οχυρωματικά έργα, τα οποία είχαν φτιάξει οι κατακτητές».
«Η Κάρπαθος υποδέχθηκε έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας. Έως ότου στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1946 ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια, η οποία επιβεβαιώθηκε με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947», πρόσθεσε.
«Εν μέσω μιας κατάστασης διεθνούς, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και ρευστή, η ελληνική πολιτεία φροντίζει για την ασφάλεια των νησιών και θα φροντίζει πάντοτε για την ευημερία τους», σημείωσε.
«Η 5η Οκτωβρίου είναι μια μεγάλη στιγμή της τοπικής και της ελληνικής ιστορίας. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, από του χρόνου θα λογίζεται επισήμως τοπική αργία η 5η Οκτωβρίου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Οι ηρωικοί συμπατριώτες μας από το γειτονικό χωριό της Αρκάσας ανέλαβαν μια αποστολή σχεδόν αυτοκτονίας. Δεν δείλιασαν και δεν σκέφτηκαν ποτέ να γυρίσουν πίσω», κατέληξε.