Γ. Γεραπετρίτης: Τα θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να συζητηθούν με την Τουρκία

Γ. Γεραπετρίτης: Τα θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να συζητηθούν με την Τουρκία

Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, τόνισε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και τέθηκαν όλα τα ζητήματα που έπρεπε να συζητηθούν, με βασική ατζέντα τα ευρωτουρκικά και ελληνοτουρκικά θέματα, καθώς και το Κυπριακό.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσε ζητήματα που έχουν προκύψει πρόσφατα, όπως το θέμα της Κάσου, καθώς και την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Όσον αφορά το Κυπριακό, επισήμανε ότι υπάρχει μία κατανόηση ότι τα μέρη πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, υπογραμμίζοντας τη δημιουργική στάση της κυπριακής πλευράς, την οποία αναμένει και από την Τουρκία.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η χώρα μας διατηρεί μία συνεπή και αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εάν διαπιστωθεί ότι είναι εφικτό, οι δύο πλευρές μπορούν να διευρύνουν τις συζητήσεις τους σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια ηρεμία.

Η γραμμή διαμορφώνεται από τον πρωθυπουργό και συλλογικά από το υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ. Είναι σαφής η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα προχωρά σε συζήτηση με την Τουρκία με σύνεση και επαγγελματισμό. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες ούτε αφελείς. Χτίζουμε βήμα-βήμα και φροντίζουμε ώστε το πρώτο βήμα να είναι να προχωρήσουμε σε ήρεμα νερά. Εάν οι συνθήκες ωριμάσουν, θα μπούμε και σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα μας διασφαλίσουν μία μακροχρόνια ειρήνη τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών θεμάτων μέχρι στιγμής, υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες καταστάσεις με το μεταναστευτικό και τις παραβιάσεις, σημειώνοντας ότι σήμερα το μεταναστευτικό δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα, ενώ δεν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας.

Η επιλογή που κάναμε όταν ανέλαβα το Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν να επιδιώξουμε την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σταδιακά να εξετάσουμε πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε πιο σύνθετα ζητήματα, για τη διασφάλιση μίας μακροχρόνιας ηρεμίας στην περιοχή μας. Έχοντας αποτιμήσει την κατάσταση 13 μήνες μετά την εκκίνηση αυτών των συνομιλιών, αισθάνομαι ικανοποίηση για την πορεία τους. Θέλω να θυμηθώ πόσο δύσκολα ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, το μεταναστευτικό αντιμετωπίζεται με πολύ καλύτερο τρόπο είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στο συμβάν της Κάσου, επεσήμανε ότι το ερευνητικό πλοίο που διεξήγαγε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ δεν προκάλεσε κρίση ή ένταση. Δεν υπήρξε καμία αναγνώριση αξίωσης από την τουρκική πλευρά, και η έρευνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία τόνισε, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς περί υποχωρήσεων.

Σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα, την χαρακτήρισε ως παράνομη αξίωση της Τουρκίας κατά το διεθνές δίκαιο και δήλωσε ότι είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντησή του με τον κ. Φιντάν, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν και επισήμανε την αντίφαση στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να ενεργεί με εθνική ευθύνη και να εργάζεται για την ειρήνη και όχι για τον πόλεμο.

Τέλος, αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά δεν θα ανεχθεί την επιλεκτική συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

©

Loading

Play