Γ. Γεραπετρίτης: Το επιτελικό κράτος μετασχηματίζει τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ως ένα νέο μοντέλο που έχει αλλάξει το υπόδειγμα διακυβέρνησης στη χώρα κατά την ομιλία του σε ημερίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του μοντέλου στην παραγωγή νομοθετικού έργου.

Πολλές φορές, υποστήριξε, ακούγεται ότι το επιτελικό κράτος ευθύνεται για διάφορα προβλήματα, όπως η έλλειψη υδροδότησης σε ένα χωριό ή οι καιρικές συνθήκες. Η πραγματικότητα είναι ότι το επιτελικό κράτος δεν είναι εδώ για να διαμορφώσει μία συνθήκη πολιτικής κάθε υπουργείου, αλλά για να δημιουργήσει τυποποιημένες διαδικασίες αποπροσωποποιημένες.

Ανέφερε ότι το μοντέλο του επιτελικού κράτους άρχισε να διαμορφώνεται πριν από δύο έως δύομισι χρόνια, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό. Η αποκατάσταση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων όλων των οργάνων του κράτους είναι ο κύριος στόχος του επιτελικού κράτους.

Σημείωσε ότι εργάστηκαν για περίπου δύο χρόνια προκειμένου να είναι έτοιμοι να καταθέσουν το πρώτο νομοσχέδιο μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση το 2019, το οποίο πρότεινε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με καλές πρακτικές.

Επεσήμανε ότι το επιτελικό κράτος αξιοποίησε διάφορα μοντέλα από άλλες χώρες, όπως το γερμανικό και το αγγλοσαξονικό, για τη δομή και τη νομοθέτηση. Η τυποποίηση των διαδικασιών είναι μία από τις βασικές αξίες που ενσωματώθηκαν στη νομοθεσία για το επιτελικό κράτος, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ενιαίο εγχειρίδιο διακυβέρνησης έως το 2019.

Πλέον, επισημαίνεται ότι όλα τα νομοθετήματα ψηφίζονται ηλεκτρονικά και υπογράφονται από τους Υπουργούς μετά από έλεγχο από νομικούς συμβούλους. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, καθώς και στη δημιουργία ενός κανονικού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαχωρισμού της πολιτικής ηγεσίας από την υπηρεσιακή διοίκηση, κάτι που, όπως είπε, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία των τακτικών Υπουργικών Συμβουλίων και της συστηματικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρχε στο παρελθόν. Η κυβέρνηση πλέον λειτουργεί με ηγεσία που είναι σαφώς διακριτή από την υπηρεσιακή διοίκηση, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον κανονισμό που προβλέπει ότι όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις υπογράφονται από τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου, τονίζοντας ότι η διοίκηση είναι υπεύθυνη για την έκδοση αποφάσεων, ενώ οι Υπουργοί επικεντρώνονται στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η τήρηση και η παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία ενός δομημένου κράτους. Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με επιμέλεια και οι κανονιστικές πράξεις που προβλέπονται εντός του νόμου πρέπει να είναι αποτελεσματικά εργαλεία υλοποίησης.

©

Loading