Γ. Κατρούγκαλος: «Mεγάλο σφάλμα του Κ. Μητσοτάκη να ανατρέψει ένα διαχρονικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

Γ. Κατρούγκαλος: «Mεγάλο σφάλμα του Κ. Μητσοτάκη να ανατρέψει ένα διαχρονικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

O τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε στο θεματικό τραπέζι με τίτλο Διεθνή-Πόλεμος που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου του κόμματος

Στο «μεγάλο σφάλμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη «να ανατρέψει ένα διαχρονικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια του θεματικού τραπεζιού με τίτλο Διεθνή-Πόλεμος που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου του κόμματος.

   Όπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, το «δόγμα» αυτό, που ξεκίνησε με την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 στη Μόσχα, αναφέρεται σε μια Ελλάδα «που εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας σταθερότητας και εξαγωγέας της σταθερότητας και της ασφάλειας, ως φιλειρηνική χώρα, οπαδός του διεθνούς δικαίου». Διευκρίνισε μάλιστα, ότι δεν είναι μια χώρα «ίσων αποστάσεων», έχοντας ένα «πολιτικό σπίτι», την ΕΕ, που «επιδιώκει», ωστόσο να είναι «γέφυρα, ανάμεσα στο πολιτικό της σπίτι και άλλες μεγάλες δυνάμεις».

   Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλησε να «επιστρέψει στην παραδοσιακή δεξιά μεταφορά της Ελλάδας ως προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου», καθιστώντας τη χώρα μέρος της ουκρανικής κρίσης και όχι μέρος της «επίλυσης», «όπως η Τουρκία».

   Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι στόχος πρέπει να είναι το τέλος του πολέμου και ότι «όσοι θέλουν αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία, στην ουσία, «είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ουκρανικό λαό στις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις».

   Στο θεματικό τραπέζι συμμετείχαν επίσης ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Μπουγδάνης, ο πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαριλένα Κοππά και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

Δείτε επίσης: Άδ. Γεωργιάδης: Στις αρχές Μαΐου τα πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου

Loading

Play