Γ. Κατρούγκαλος: «Στην εξωτερική πολιτική δεν έχουμε την πρωτοβουλία…»
EUROKINISSI @ Μ. Καραγιάννης

Γ. Κατρούγκαλος: «Στην εξωτερική πολιτική δεν έχουμε την πρωτοβουλία…»

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «είναι φανερό πως στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχουμε την πρωτοβουλία. Περιμένουμε απλά να εκδηλωθεί η επόμενη προκλητική και επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να κινητοποιήσουμε τους εταίρους μας σε μια δήλωση συμπαράστασης. Δεν είναι κακή η διπλωματία της ενημέρωσης, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι επαρκής για να αναστρέψει την σταθερή στρατηγική της Τουρκίας. Επομένως και ενώ είναι προφανές ποιος ευθύνεται για την κλιμάκωση της επιθετικότητας και είναι η Τουρκία, αυτό το κενό στρατηγικής διευκολύνει το ξετύλιγμα της επιθετικότητας αυτής.

Σ’ ότι αφορά δε τα επιχειρησιακά η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ δεν είναι θέμα στρατηγικής. Το ΚΥΣΕΑ είναι εκείνο το θεσμικό όργανο που συναρθρώνει την διπλωματική και αμυντική απάντηση της χώρας απέναντι σε κρίσεις σαν αυτές που ήταν σε εξέλιξη. Το ότι δε συνέβη οδήγησε σε γεγονότα που οπωσδήποτε πρέπει να μας προβληματίσουν. Όπως NAVTEX που ανακοινώνονται και στη συνέχεια παίρνονται πίσω, NAVTEX τις οποίες ο υπουργός Άμυνας δεν γνωρίζει, ενώ η υπηρεσία που τις ανακοινώνει είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του ίδιου του υπουργείου. Που και αυτό είναι ίσως το μικρότερο στοιχείο που θα είχα να σας παραθέσω.

Άρα είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το να έχουμε εθνική στρατηγική με ενεργητικό χαρακτήρα για να μην περιμένουμε απλώς την επόμενη κίνηση της Άγκυρας για να αντιδράσουμε».

Σε ερώτηση για το αν επιχειρησιακά, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν καλή ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως «στον τρόπο αμυντικής διαχείρισης της προκλητικής ενέργειας που προήλθε από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι δεν τα πήγαμε άσχημα. Με κατ’ εξοχήν μάλιστα, θετική διαχείριση στην απόκρουση της εργαλειοποίησης του προσφυγικού στον Έβρο. Όμως, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι επειδή απλώς αμυνόμαστε.

Να σας θυμίσω το παλιό ποδοσφαιρικό ρητό που ανέφερε πως «σκίσαμε στην περιοχή μας»; Το λέγαμε τότε με σκωπτικό τρόπο. Δεν είναι θετικό για τη χώρα να είμαστε ικανοποιημένοι μόνο και μόνο γιατί αποκρούουμε την προκλητικότητα της άλλης πλευράς κάθε φορά που αυτή εκδηλώνεται. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να την προλάβουμε. Και ξέρετε πως μπορεί να γίνει αυτό; Θα πρέπει ο τσαμπουκάς της Τουρκίας να έχει κόστος. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή την Ευρώπη ούτως ώστε οι ελληνικές κόκκινες γραμμές να γίνουν «ευρωτουρκικές» κόκκινες γραμμές. Να επιβάλλονται κυρώσεις. Και κυρώσεις σοβαρές με…δόντια που θα πλήττουν την οικονομία της Τουρκίας κάθε φορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή απειλεί να το παραβιάσει.

Και αντιστρόφως η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει πως αν επιστρέψει σε ένα τραπέζι διαλόγου θα έχει να κερδίσει με το άνοιγμα κεφαλαίων από την Τελωνειακή Ένωση. Να κάνει περισσότερες «δουλειές» με την ΕΕ και ενδεχομένως μια καινούργια συμφωνία θετικότερη και για τις δύο πλευρές για το θέμα του προσφυγικού».

Για τη συνάντηση που προανήγγειλε ο Χουλουσί Ακάρ με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα έτσι ώστε να προχωρήσουν τα Μέτρα Ανοικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν παγώσει, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «το να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το μοναδικό θέμα το οποίο συζητάμε στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου με την Τουρκία, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι θετικό. Δεν πρέπει να τα θεωρούμε αρνητικά, φτάνει βέβαια να συνδυαστούν με μια πλήρη παύση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Διότι το τελευταίο διάστημα είχαμε μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και μάλιστα με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά πάνω από τον Έβρο, πάνω από τα κατοικημένα μας νησιά. Επομένως ο κίνδυνος δεν είναι να συζητήσουμε με την Τουρκία, το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε. Είναι να μη διανοηθούμε ποτέ να συζητήσουμε τα άλλα θέματα που προβάλλει η Τουρκία και έχουν να κάνουν με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πρόσφατα τούρκος αξιωματούχος υπονόησε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν για να γκριζάρει κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία προφανώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να συζητήσουμε με κανέναν».

Για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «συνδυάζει χαρακτηριστικά από πολλά στοιχεία. Να σας θυμίσω πως ο Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος είχε συλληφθεί και είχε καθίσει μήνες φυλακή επειδή είχε διαβάσει ένα ποίημα που ανέφερε ότι τα τζαμιά είναι στρατιώτες και οι μιναρέδες είναι λόγχες. Άρα, η βασική διαφορά του προέδρου Ερντογάν από τους κεμαλιστές πολιτικούς του αντιπάλους είναι ότι ο ίδιος δεν βλέπει τον εαυτό του μόνο ως ηγέτη ενός κράτους, αλλά ότι βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη της μουσουλμανικής κοινότητας ως προς τη σουνιτική της εκδοχή.

Άρα είχε μεν χαρακτηριστικά τακτικισμού ώστε να πετύχει μια δημοσκοπική φθορά που είχε το τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στη γενικότερη στρατηγική σκέψεις του Ερντογάν να παίξει το ρόλο το απανταχού ηγέτη των μουσουλμάνων. Εξ ου και οι αναφορές ότι μετά την Αγία Σοφία θα έρθει και η σειρά του Αλ Ακτσά».

Σε ερώτηση για το συμμερίζεται τον φόβο του Αλέξη Τσίπρα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτω από το βάρος και του γερμανικού παράγοντα αποφάσισε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία «πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα. Φαίνεται, ότι υπάρχουν πιέσεις από τις μεγάλες χώρες προς την κατεύθυνση αυτή και το λένε ξεκάθαρα και οι Τούρκοι. Εγώ θεωρώ αδιανόητο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση ότι θα έκανε μια τέτοια δραματική υποχώρηση. Είναι όμως το βασικό ζήτημα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Δεν παίζουμε με τα θέματα αυτά».

“Το 60% με 70% των συνταξιούχων δεν θα πάρουν ούτε ευρώ”

Για το συνταξιοδοτικό και την απόφαση του ΣτΕ να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ο πρώην υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «μια σειρά από ασφαλιστικές ρυθμίσεις του δεύτερου μνημονίου στο πλαίσιο της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν αντισυνταγματικές και σ’ ότι αφορά τις μειώσεις σε κύριες συντάξεις και σ’ ότι αφορά τις μειώσεις σε επικουρικές και σ’ ότι αφορά τις μειώσεις στα δώρα. Σε όλα τα επίπεδα όπου έγιναν περικοπές δηλαδή. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είχε να κάνει μόνο με το χρονικό όριο στο οποίο θα μπορούσαν να διεκδικηθούν.

Το χρονικό διάστημα αυτό ήταν από τις πρώτες αποφάσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές μέχρι το νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου) που κρίθηκε ότι κάλυπτε τις αντισυνταγματικότητες αυτές διότι καθιέρωσε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που έχει δικό του τρόπο υπολογισμού και παροχής συντάξεων.

Τώρα λοιπόν τι κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ; Αφενός αφήνει εντελώς έξω τη συνταγματική υποχρέωση που είχε να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και εφαρμόζει μόνο την απόφαση που αφορά τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Όχι για τις επικουρικές. Όχι για τα δώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του μηχανισμού των περικοπών που είχαν επιβληθεί τότε, όχι μόνο το 60% με 70% των συνταξιούχων να μην πάρουν ούτε ευρώ πίσω, αλλά το ακόμα χειρότερο, που αναφέρει ότι αυτοί που δεν θα πάρουν τίποτα είναι και αυτοί που είχαν περισσότερο ανάγκη τις επιστροφές. Γιατί πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους. Με κάτω από 1000 ευρώ εισόδημα.

Τέλος είναι γεγονός πως όσοι απομένουν ουσιαστικά θα πάρουν «κουρεμένα» χρήματα. Δεν θα πάρουν το σύνολο αυτών που θα περίμεναν».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου στον Flash 99,4:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ.Κατρούγκαλος: Να σταματήσουν οι συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Loading

Play