Γ. Κεφαλογιάννης: Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», όπου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τη στελέχωση των νησιωτικών νοσοκομείων με στρατιωτικούς ιατρούς, καθώς και στο ιστορικό χαμηλό των στρατιωτικών σχολών φέτος.

Αναφορικά με την παρουσία τουρκικών αλιευτικών στην περιοχή της Σάμου, παρατήρησε ότι «η μαρτυρία σας αποτυπώνει τόσο το θετικό κλίμα που έχει οικοδομηθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και τα πεπερασμένα όρια αυτών. Η απλούστευση της διαδικασίας για την έκδοση βίζας έχει τριπλασιάσει τους Τούρκους επισκέπτες στα ελληνικά νησιά. Από την άλλη, υπάρχουν αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις σε ζητήματα όπως η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Αξιοποιούμε το παράθυρο ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί για την επίλυση των διαχρονικών διαφορών μας χωρίς αυταπάτες, στη βάση του διεθνούς δικαίου και με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πάλη με τις πυρκαγιές στην Αττική, ανέφερε ότι «η εκτεταμένη συνδρομή τους επιβάλλεται από την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών λόγω της ανομβρίας, της ξηρασίας και των παρατεταμένων καυσώνων. Από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 3.550 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι η Πολιτική Προστασία αντιμετώπισε 2.340 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η πραγματικότητα επιβάλλει τη διαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων μηχανισμών και, όταν απαιτείται, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους».

Για τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ), σημείωσε ότι «με τη νέα διοικητική δομή επιδιώκουμε να εκμηδενίσουμε τον χρόνο απόκρισης μας σε συμβάντα πολιτικής προστασίας και να βελτιστοποιήσουμε τη συνδρομή μας όταν ζητείται, αξιοποιώντας τα πιο κατάλληλα μέσα. Τα πρώτα δείγματα γραφής από το επιχειρησιακό πεδίο είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η νέα δομή έχει ενσωματώσει τα διδάγματα από τη διαχείριση της νέας κλιματολογικής πραγματικότητας».

Όσον αφορά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τα εξοπλιστικά προγράμματα, απάντησε: «Δεν θα το έλεγα. Οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α. διέπονται από την αξιακή βάση για σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και την κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που στηρίζεται σε κανόνες, με τις οποίες συνδέονται οι συμφωνίες μας για αμυντική συνεργασία και ενίσχυση των οπλικών μας συστημάτων».

Αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων στα νησιά με στρατιωτικούς ιατρούς, δήλωσε ότι «δεν είναι υπερβολή ότι η υγειονομική περίθαλψη σε πολλά μικρά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου στηρίχθηκε αποκλειστικά σε στρατιωτικούς ιατρούς αυτή την καλοκαιρινή περίοδο. Δεν μας περισσεύει προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά υπάρχει το αίσθημα ευθύνης των στελεχών μας απέναντι στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δικαιούνται να απολαμβάνουν το δικαίωμα της εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης».

Τέλος, σχετικά με το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψαν φέτος οι στρατιωτικές σχολές, υπογράμμισε ότι «οι λόγοι είναι πολλοί – ο οικονομικός παράγοντας είναι σημαντικός, ιδίως με την αύξηση του κόστους ζωής, αλλά δεν είναι ο μόνος. Χρειάζεται να παρέμβουμε σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι συνθήκες εργασίας και η μέριμνα για τα στελέχη και τις οικογένειές τους, καθώς και οι ευκαιρίες στρατιωτικής και ακαδημαϊκής ανέλιξης. Το κυριότερο ίσως είναι να επικοινωνήσουμε αυτά τα θέματα με τον κατάλληλο τρόπο και μέσω των σωστών μέσων».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR

©

Loading