Γ. Κεφαλογιάννης: Έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι – Έκκληση για συνεχιζόμενους καθαρισμούς οικοπέδων

Γ. Κεφαλογιάννης: Έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι – Έκκληση για συνεχιζόμενους καθαρισμούς οικοπέδων

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση για τη διεργασία του καθαρισμού των οικοπέδων μέχρι τις 15 Ιουνίου. «Πέρυσι 800.000 συμπολίτες μας καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προστάτευσαν τις περιουσίες τους αλλά βοήθησαν ουσιαστικά και την Πυροσβεστική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά την κλιματική κρίση, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και προσέθεσε πως «δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός ότι ίσως οι κλιματολογικές συνθήκες φαίνονται λίγο πιο ήπιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι φέτος η αντιπυρική περίοδος ξεκινά με τον μεγαλύτερο ιστορικά αριθμό όσον αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, 18.000 γυναίκες και άντρες, τόσο του μόνιμου προσωπικού όσο και των εποχικών, θα συνδράμουν μαζί με περίπου 5.500 εθελοντές των οργανώσεων και περίπου 5.000 εθελοντές πυροσβέστες. «Είναι, νομίζω, μία αρκετά μεγάλη δύναμη», υπογράμμισε, ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του αριθμού των drones καθώς, όπως είπε, από 45 πέρυσι, εφέτος θα φτάσουν τα 80.

Σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «θα δοθεί μία παράταση για 45 περίπου μέρες λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών έτσι ώστε να συνεχιστούν οι καθαρισμοί». Ακόμη, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν τους καθαρισμούς των οικοπέδων καθώς, όπως σημείωσε, αποτελούν μία κρίσιμη παράμετρο για την πρόληψη.

Επιπλέον, τόνισε ότι φέτος θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση όλων αυτών των καθαρισμών και από τους δήμους, για να συμπληρώσει πως όπου χρειαστεί θα επιβληθούν και τα κατάλληλα πρόστιμα.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο υπουργείο, επισημαίνοντας ότι «η παρουσία του δηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον για συστήματα πολιτικής προστασίας στη χώρα».

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι «τα κακά σενάρια είναι μπροστά μας». Δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός ότι ίσως οι κλιματολογικές συνθήκες φαίνονται λίγο πιο ήπιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος και Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου και ο γγ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.

Loading

Play