Οι καθαρισμοί των οικοπέδων καθώς και τα μέσα που θα διαθέτει η Πολιτική Προστασία στην αντιπυρική περίοδο τέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στον Τ/Σ One Channel.
Ο υπουργός ανέφερε ότι ο θεσμός του καθαρισμού οικοπέδων ξεκίνησε πέρυσι και έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμπειρία της περσινής πυρκαγιάς στην Αττική, υπογραμμίζοντας ότι όπου η φωτιά πέρασε και ήταν καθαρισμένο το οικόπεδο, ακόμα και το ίδιο το κτίσμα έμεινε σχεδόν ανέπαφο.
Σημείωσε ότι φέτος οι δήμοι έχουν λάβει ενισχυμένη χρηματοδότηση για τους καθαρισμούς, ενώ η Πολιτεία υλοποιεί το πρόγραμμα AntiNero για καθαρισμούς σε άλση, δάση και ύπαιθρο. Είναι μια συλλογική προσπάθεια από την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, που μας αποδίδει καλύτερη πρόληψη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ανέφερε ότι οι δήμοι μπορούν να αναλάβουν τον καθαρισμό επιμερίζοντας το κόστος στον ιδιοκτήτη, υπογραμμίζοντας ότι η τακτική συντήρηση του οικοπέδου είναι στην ουσία προστασία της περιουσίας και της ζωής μας.
Σχετικά με την εφαρμογή κυρώσεων, δήλωσε ότι το πρόστιμο για κάποιον που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ανεξαρτήτως έκτασης. Πρόσθεσε ότι η αναλογικότητα εξετάζεται για το μέλλον και ότι οι δήμοι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο.
Αναφέρθηκε επίσης στην περιορισμένη συμμετοχή των δήμων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λέγοντας ότι το 2024 μόλις 185 από τους 332 Δήμους συνδέθηκαν στην πλατφόρμα. Εάν υπάρξει καταγγελία και ο δήμος δεν έκανε τη δουλειά του, μπορεί να υπάρξουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση πυρκαγιάς, είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις απορίες πολιτών για την καταλληλότερη περίοδο καθαρισμού λόγω βροχοπτώσεων, ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι κλιματολογικές συνθήκες για το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης της προθεσμίας.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα φυσικά φαινόμενα θα υπάρχουν, τονίζοντας πως σκοπός είναι να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες και να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες. Φέτος έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό του πυροσβεστικού σώματος, 18.000 γυναίκες και άντρες, που εργάζονται οκτώ μήνες.
Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Canadair, εξηγώντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει νέα αεροσκάφη από το 2028, ενώ για φέτος έχουν ήδη νοικιαστεί 49 εναέρια μέσα. Η χώρα θα διαθέτει συνολικά περίπου 80 με 85 εναέρια μέσα.
Τέλος, σημείωσε ότι η Πολιτική Προστασία έχει πλέον ευρύτερες αρμοδιότητες και δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά και σε άλλες φυσικές καταστροφές.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
