«Η Ελληνική Πολιτεία προωθεί ενεργά και έμπρακτα την ελληνική γλώσσα και αναγνωρίζει την πολύτιμη συνεισφορά των καθηγητών, ομογενών και φιλελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που διοργάνωσαν στη Νάπολη ο σύνδεσμος φιλελλήνων εκπαιδευτικών SINTONIA, με την υποστήριξη του Δήμου Νάπολης και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιταλία.
Στην ομιλία του ο κ. Κώτσηρας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης στη Νάπολη, δεδομένου ότι στην ιταλική αυτή πόλη, που ιδρύθηκε από Έλληνες και γιορτάζει φέτος τα 2.500 χρόνια της, γεννήθηκε η ιδέα της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Επισήμανε δε, την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Νάπολη ως σύνδεσμος μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ως σύμβολο της βαθιάς φιλίας που συνδέει την Ελλάδα και την Ιταλία.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην αξία της ελληνικής γλώσσας, ο υφυπουργός μίλησε για τη διαχρονικότητα και οικουμενικότητά της και για τον θεμελιώδη ρόλο της στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. «Η ελληνική είναι μια γλώσσα ζωντανή», που προάγει την επικοινωνία και μας συνδέει με τις ρίζες μας, ανέφερε ο κ. Κώτσηρας, σημειώνοντας ότι «ιδίως για τους Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων είναι το κατεξοχήν μέσο διατήρησης της ταυτότητάς τους και σύνδεσης με τη μητέρα-πατρίδα».
Ο κ. Κώτσηρας ευχαρίστησε την ελληνική ομογένεια της Νάπολης και τους φιλέλληνες εκπαιδευτικούς, που, με εμπνευστή τον καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο, ηγήθηκαν της προσπάθειας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας πριν από μια δεκαετία και τόνισε ότι για την Ελληνική Πολιτεία, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους Έλληνες της Διασποράς και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας αποτελούν προτεραιότητα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων και φιλελλήνων ανά τον κόσμο για την ανάδειξη της γλώσσας και του πολιτισμού μας με τρόπο ολοκληρωμένο και συντονισμένο, τόνισε ο κ. Κώτσηρας και αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που προωθούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Ο υφυπουργός εστίασε σε πέντε δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και της συνεργασίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη προγραμμάτων εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Καταλήγοντας, ο κ. Κώτσηρας συνεχάρη τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή και ακμαία τη γλώσσα μας, πολύτιμη παρακαταθήκη και πυξίδα στον κόσμο για τις σημερινές και επερχόμενες γενιές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ