Γ. Κώτσηρας: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΥΠΕΞ για τον απόδημο ελληνισμό αποτυπώνει μια ιστορική καμπή

Γ. Κώτσηρας: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΥΠΕΞ για τον απόδημο ελληνισμό αποτυπώνει μια ιστορική καμπή

Ο απόδημος ελληνισμός και τα ζητήματα που τον αφορούν αποτελούν μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σχέδιο αυτό, που συνιστά την πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική για ζητήματα που αφορούν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυβερνητικών δράσεων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της σχέσης των αποδήμων με το μητροπολιτικό κέντρο και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους αποδήμους, υλοποιώντας μια σειρά από μέτρα, όπως την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Χαρακτήρισε το σχέδιο ένα πρωτογενές εγχείρημα, απότοκο μιας σύγχρονης ολιστικής προσέγγισης για την ελληνική Διασπορά, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά αποδήμων, προωθώντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και νέους τρόπους διασύνδεσης. Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχικότητα, καθώς το σχέδιο θα είναι ένα ζωντανό κείμενο, υπό διαρκή επικαιροποίηση και βελτιστοποίηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τεχνογνωσίας και πόρων, με σκοπό τη μετουσίωσή τους σε δέσμη εφαρμόσιμων πολιτικών. Επιπλέον, σχεδιάζει δράσεις όπως το μητρώο Ομογενειακών Οργανώσεων και η πρακτική άσκηση νέων της διασποράς σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, καθώς και η αναβάθμιση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com, αποτελούν βασικές πτυχές του στρατηγικού σχεδίου.

Ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση των εδρών ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την επικοινωνία με τα ιδρύματα που παρέχουν ελληνικές σπουδές.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στα προγράμματα φιλοξενίας που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους.

Ο κ. Κώτσηρας τονίζει επίσης την επένδυση του υπουργείου στα προγράμματα φιλοξενίας, ώστε να προσφέρουν μοναδικές βιωματικές εμπειρίες, παράλληλα με τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.

Τέλος, το υπουργείο προχωρά σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς για την προώθηση των ελληνικών σπουδών και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Loading

Play