Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα”, με αφορμή τις καθημερινές αφίξεις τονίζει ότι «αυτό επιβεβαιώνει το μείζον θέμα της προστασίας των συνόρων μας», προσθέτοντας: «Χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα αλλαγή φιλοσοφίας. Διότι η φιλοσοφία της προηγούμενης κυβέρνησης υποβάθμιζε την διάσταση της ασφάλειας. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος γιατί το Μεταναστευτικό έχει δύο διαστάσεις: σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία του αγαθού της ασφάλειας. Εμείς δεν αγνοούμε καμία διάσταση. Αντιθέτως τις συνδέουμε».
Αναφέρει ότι εφόσον μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων δυναμική συμφωνίας για το Δουβλίνο IV ή για την κοινή πολιτική ασύλου, αλλά αναζητείται εναλλακτική για ενδιάμεσους μηχανισμούς ανακατανομής και για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφής σε τρίτες χώρες», η Ελλάδα «στηρίζει και τα δύο». Θεωρεί δε ότι μπορεί να επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία για την πολιτική επιστροφών.
Ερχόμενος από συνάντηση με τους πρέσβεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί ταυτόχρονη προσπάθεια στο εσωτερικό και εξωτερικό “μέτωπο”, ενώ ειδικά διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη απαιτείται στέρεη και αποτελεσματική συνεργασία, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα, σοβαρή ενημέρωση και διαρκής διαβούλευση με τους εταίρους της χώρας.
«Οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους. Αυτός είναι ο στόχος μου» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, οκ. Κουμουτσάκος επισήμανε καταρχήν ότι ειδικά -μεταξύ των τριών κειμένων που διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο για επιστροφές στη γειτονική χώρα- η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 «είναι μια ευρωπαϊκή συμφωνία με μια ελληνοτουρκική πτυχή και αποτελεί το κύριο εργαλείο για τις επιστροφές.
Προσέθεσε ότι η Τουρκία «πρέπει να καταπολεμήσει τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, η Ελλάδα να κάνει επιστροφές -και αυτό θα έλθει ως αποτέλεσμα της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για επιτάχυνση της εξέτασης ασύλου- και η ΕΕ να κάνει το κομμάτι που την αφορά».
Σημείωσε την εντύπωση που του προξένησε το γεγονός ότι η Ευρώπη συζήτησε δύο φορές πρόσφατα το ζήτημα των «ροών για την Κεντρική Μεσόγειο όταν το μείζον πρόβλημα είναι η Ανατολική», θέμα το οποίο έθεσε η Ελλάδα στην φινλανδική Προεδρία και το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο ομάδας εργασίας την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, το ζήτημα αυτό είναι στην ατζέντα της αυριανής επίσκεψης του κ. Κουμουτσάκου στην Κύπρο ενώ εκφράζει την ελπίδα να διαμορφωθεί συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας «ώστε να ευαισθητοποιούμε διαρκώς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για την ανάγκη να δώσουν προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο».