Γ. Κύρτσος στην Atlas TV: «Υπάρχει η αμφιβολία κατά πόσο ο εμβολιασμός είναι η πλήρης απάντηση στο πρόβλημα της πανδημίας» (vid)

Γ. Κύρτσος στην Atlas TV: «Υπάρχει η αμφιβολία κατά πόσο ο εμβολιασμός είναι η πλήρης απάντηση στο πρόβλημα της πανδημίας» (vid)

Για πλήθος ζητημάτων της επικαιρότητας τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ – και γνωστός εκδότης – Γιώργος Κύρτσος, όντας φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Οι Απέναντι» της Atlas TV, την οποία παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου.

Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, εκφράζοντας τις αμφιβολίες για το κατά πόσο τα εμβόλια αποτελούν πανάκεια: «Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του εμβολιασμού πηγαίνει πολύ καλά. Εγώ εμβολιάστηκα με AstraZeneca. Υπάρχει, όμως, μία αμφιβολία κατά πόσο ο εμβολιασμός είναι η πλήρης απάντηση στο πρόβλημα της πανδημίας. Στην ΕΕ, για παράδειγμα, τα μέτρα δεν απέδωσαν και επενδύουμε όλοι στον εμβολιασμό. Ελπίζω να πάει καλά, αλλά δεν είμαστε 100% σίγουροι. Υπάρχει η Ουγγαρία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, αλλά τα πηγαίνει άσχημα σε αριθμό νεκρών. Θεωρώ ότι τον Ιούνιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε σήμερα, αλλά δε θα έχουμε λύσει το πρόβλημα. Βλέπω την αντιμετώπιση του προβλήματος φθινόπωρο προς χειμώνα».

Για το κατά πόσο αντιμετωπίστηκε επαρκώς η πανδημία από την ΕΕ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Υπήρχαν δύο θέματα. Το πρώτο ήταν κατά πόσο οι ισχυροί θα επιχειρούσαν να λύσουν το πρόβλημά τους και θα έμεναν στην ουρά οι λιγότεροι ισχυροί, όπως η Ελλάδα. Ήταν καταλυτική η παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία τάχθηκε με το μέρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποφασίστηκε να υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς διαφορετικά θα δοκιμαζόταν η συνοχή της ΕΕ. Βέβαια, το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι ότι καθυστέρησε δύο ή τέσσερις μήνες το πρόγραμμα των εμβολιασμών, αλλά ότι με τα μέτρα που εφαρμόζει δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία είχαν διαφορετική αντιμετώπιση και τα πήγαν περίφημα, έλυσαν το πρόβλημα».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κλήθηκε να σχολιάσει και τα οικονομικά μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πολίτες, λόγω της πανδημίας: «Λόγω της αξιοπιστίας του Μητσοτάκη και της ΕΚΤ, είμαστε σε θέση να βγαίνουμε στις αγορές με πολύ καλά επιτόκια και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Στην προηγούμενη κρίση ήμασταν αναξιόπιστοι και οι αγορές μας… πετάξαν έξω. Αυτό το έχουμε αποφύγει και είναι μία μεγάλη επιτυχία, αλλά και μία μεγάλη διαφορά με το παρελθόν. Όσον αφορά τα κονδύλια, ενδέχεται και να έρθουν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Θα είναι, όμως, σε βάθος εξαετίας, οπότε δεν είναι τεράστια η διαφορά αν ξεκινήσεις τον Αύγουστο ή τον Οκτώβριο».

«Αξιοποιούμε τις διπλωματικές δυνατότητες στο μέτρο του δυνατού»

Για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταστεί το ελληνοτουρκικό ζήτημα… ευρωτουρκικό, ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε: «Να θωρακιστούμε απόλυτα δεν υπάρχει η δυνατότητα. Από τη στιγμή που δεν είναι πολιτική η ένωση, δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας. Όμως, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρονται και οι εταίροι αντιλαμβάνονται ως ένα βαθμό το πρόβλημα ως ευρωτουρκικό. Και η προσπάθεια συμπληρώνεται με τις επαφές με τις ΗΠΑ (οι οποίες αυτή τη στιγμή δε μιλάνε με την Τουρκία), αλλά και με τις επαφές με αραβικές χώρες. Πάντως, πλήρεις ευρωπαϊκές εγγυήσεις για την επιθετικότητα της Τουρκίας, για τα σύνορά μας και για τα εθνικά μας δικαιώματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν διπλωματικές δυνατότητες που τις αξιοποιούμε στο μέτρο του δυνατού».

Τέλος, ο κ. Κύρτσος συμφώνησε ότι η πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, επηρεάζει τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Ελλάδας: «Ο Μπάιντεν είναι ένας πολιτικός με αρχές, που προσπαθεί να τις προωθήσει στις συμμαχικές χώρες. Ο Τραμπ έκανε… πλάτες στον Ερντογάν και είχαν κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ευνοείται από τις ΗΠΑ. Όλα αυτά άλλαξαν με τον Μπάιντεν. Η Τουρκία υφίσταται πλέον ένα στρατιωτικό εμπάργκο και έχει χάσει πολλά πλεονεκτήματα σε επίπεδο εξοπλισμών κι επίσης δεν μπορεί να αξιοποιήσει την αμυντική της βιομηχανία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η στάση του Μπάιντεν οφείλεται στα ανοίγματα της Τουρκίας προς τη Ρωσία, που αντιτίθενται στις νατοϊκές υποχρεώσεις της. Δημιουργείται μία καραμπόλα και όσο σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός στην Τουρκία, τόσο ενισχύεται έμμεσα η θέση η δική μας».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Δείτε επίσης: Μ. Κεφαλογιάννης στην Atlas TV: “Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, θέλουμε η Τουρκία να μπει σε μία κανονικότητα” (vid)

Loading