Γ. Οικονόμου: Η δημοκρατία χρειάζεται κόμματα αρχών

Γ. Οικονόμου: Η δημοκρατία χρειάζεται κόμματα αρχών

«Η Νέα Δημοκρατία, επειδή είναι κόμμα ευρείας λαϊκής βάσης, μακροημερεύει πρωταγωνιστώντας. Αυτό το έχει πετύχει διότι εκφράζει αρχές και αξίες ταυτισμένες με τον ελληνισμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή. Ανθρωπιστικές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες και πατριωτικές αρχές και αξίες, που προφυλάσσουν την κοινωνία από τις ακρότητες. Οι επιμέρους πολιτικές, για να βγάζουν νόημα και να οδηγούν κάπου, χρειάζονται σαφές ιδεολογικό έρεισμα, ώστε να αποκτήσουν λαϊκή στήριξη», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τη σημερινή επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πριν από 48 χρόνια.

Όπως σημειώνει ο κ. Οικονόμου στο άρθρο του, «Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως φορέα έκφρασης της συντηρητικής και φιλελεύθερης παράταξης στην Ελλάδα, είναι το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στη νεοελληνική ιστορία» και «αντέχει, παρά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές, διότι διαθέτει ρίζες βαθιές στην ελληνική κοινωνία, συγκροτημένη ιδεολογία και διαχρονικό αξιακό σύστημα»

«Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την πατρίδα, το έθνος και την κοινωνία. Τα δημοκρατικά κόμματα είναι επίσης θεματοφύλακες του πολιτεύματος, καθώς η εναλλακτική είναι είτε συνωμοτικοί κύκλοι είτε συνεταιρισμοί προαγωγής συμφερόντων» επισημαίνει σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Συνεπώς, – αναφέρει – μόνο κόμματα βασισμένα σε αρχές και αξίες μπορούν να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πολιτική συγκυρία, διότι μόνο αυτά μπορούν να δικαιολογήσουν πειστικά στο λαό τις πολιτικές τους, να εμπνεύσουν τους πολίτες και να επιτύχουν σύμπνοια».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Οικονόμου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»:

«Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως φορέα έκφρασης της συντηρητικής και φιλελεύθερης παράταξης στην Ελλάδα, είναι το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στη νεοελληνική ιστορία. Η Νέα Δημοκρατία αντέχει, παρά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές, διότι διαθέτει ρίζες βαθιές στην ελληνική κοινωνία, συγκροτημένη ιδεολογία και διαχρονικό αξιακό σύστημα. Τα δέντρα που δεν έχουν στέρεες και υγιείς ρίζες τα τσακίζουν οι άνεμοι.

Η μακροημέρευση ενός κόμματος, με όρους πρωταγωνιστικούς, προϋποθέτει μαζικότητα και συλλογικότητα. Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την πατρίδα, το έθνος και την κοινωνία. Τα δημοκρατικά κόμματα είναι επίσης θεματοφύλακες του πολιτεύματος, καθώς η εναλλακτική είναι είτε συνωμοτικοί κύκλοι είτε συνεταιρισμοί προαγωγής συμφερόντων.

Η Νέα Δημοκρατία, επειδή είναι κόμμα ευρείας λαϊκής βάσης, μακροημερεύει πρωταγωνιστώντας. Αυτό το έχει πετύχει διότι εκφράζει αρχές και αξίες ταυτισμένες με τον ελληνισμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή. Ανθρωπιστικές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες και πατριωτικές αρχές και αξίες, που προφυλάσσουν την κοινωνία από τις ακρότητες. Οι επιμέρους πολιτικές, για να βγάζουν νόημα και να οδηγούν κάπου, χρειάζονται σαφές ιδεολογικό έρεισμα, ώστε να αποκτήσουν λαϊκή στήριξη.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τις πολιτικές καινοτομίες των Μπλερ και Κλίντον εμφανίστηκε μια μεταπολιτική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία τα κόμματα χρειάζεται να μετασχηματιστούν και να λειτουργούν σαν εταιρείες: χωρίς δεσμευτικές ιδεολογικές αναφορές, εστιάζοντας αποκλειστικά στη διαχείριση και κρινόμενα μόνο από μετρήσιμους δείκτες. Στο μοντέλο αυτό ο πολιτικός μετατρέπεται σε CEO και η κυβέρνηση συγκροτείται και λειτουργεί με όρους επιχείρησης.

Η αντίληψη αυτή είναι πια ανεπίκαιρη και ατελέσφορη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και μια σειρά άλλων χωρών δείχνουν ότι οι μεγάλες πολιτικές μάχες και τα κορυφαία διακυβεύματα του 21ου αιώνα είναι ιδεολογικά και αξιακά, όχι διαχειριστικά.

Η Δύση μάχεται ανυποχώρητα το ρωσικό δεσποτισμό και αναθεωρητισμό, παρότι οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας είναι επίπονες. Ο αγώνας αυτός μπορεί να δικαιολογηθεί και να νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση μόνο σε ιδεολογική και αξιακή βάση, καθώς, με κριτήρια οικονομικά και στενά υλικά, ίσως μοιάζει παράλογος. Συνεπώς, μόνο κόμματα βασισμένα σε αρχές και αξίες μπορούν να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πολιτική συγκυρία, διότι μόνο αυτά μπορούν να δικαιολογήσουν πειστικά στο λαό τις πολιτικές τους, να εμπνεύσουν τους πολίτες και να επιτύχουν σύμπνοια. Η υπεράσπιση του δυτικού πολιτικού και πολιτισμικού κεκτημένου είναι ζήτημα αρχών και αξιών που πηγάζουν από ιδεολογίες, όπως αποδείχθηκε περίτρανα ιδίως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής θεμελίωσε σοφά τη θέση της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας σε αξίες και ιδανικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δομικές ανακατατάξεις του 21ου αιώνα δημιουργούν κλυδωνισμούς. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών, το μεταναστευτικό, η κρίση της δημοκρατίας κ.ά. δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν με τη μεταπολιτική λογική των κομμάτων-επιχειρήσεων και των ευκαιριακών πολιτικών σχηματισμών αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αντίδρασης. Τα προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με την προσθήκη επιπλέον πολιτικών αδιεξόδων. Σε ένα κόσμο που στροβιλίζεται επικίνδυνα, χρειάζονται κόμματα με στέρεα θεμέλια στην ιστορία και την κοινωνία. Κόμματα σαν τη Νέα Δημοκρατία».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play