«Ο ψηφιακός εγγραμματισμός, πέραν της παιδείας και της μόρφωσης, είναι από τα βασικότερα ζητούμενα της εποχής μας» τόνισε σε ημερίδα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, στο δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ημερίδα της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο νέο ψηφιακό τοπίο, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό και τη μεγιστοποίηση των μέσων και των πηγών ενημέρωσης, πέρα από το σχολείο, την οικογένεια, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και υπογράμμισε ότι «απαιτείται, μέσα σε αυτό το νέο τοπίο και αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, η εκπαίδευση και η υποβοήθηση της νέας γενιάς, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί με το σωστό τρόπο την πληροφορία». Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «σε αυτό το επίπεδο δεν χωρά η παραμικρή υπόνοια καχυποψίας, ή ελέγχου, αφού οι όροι είναι ξεκάθαροι σε ότι αφορά την πρόσληψη και την αξιολόγηση της πληροφορίας», σημειώνοντας ότι μπορεί «ο ανθρώπινος λόγος είναι περιγραφικός και αξιολογικός, ταυτόχρονα», αλλά υπάρχει μια διάκριση μεταξύ τους, ο πρώτος πρέπει να είναι ακριβής, ώστε να ακολουθεί ο δεύτερος, που καθορίζει και τη θέση και τη στάση ζωής μας.
«Υπάρχει η είδηση και η εκτίμηση της πληροφορίας για την είδηση. Στην πρώτη ενότητα, στην πληροφορία την είδηση την καταγραφή πρέπει να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι να ακολουθούμε τη δεοντολογία, να δίνουμε την πληροφορία, την πραγματική διάσταση του γεγονότος και να αφήνουμε τον άλλον να την αξιοποιήσει να την κρίνει, να τη χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Στην έκφραση γνώμης επί του γεγονότος δεν υπάρχουν όρια. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπως και όσο θέλει και να καθορίζει και τη στάση του με βάση την πραγματική πληροφορία» τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Αρκεί, η πληροφορία να είναι πραγματική, να μην είναι fake, να μην οδηγεί σε οδυνηρές περιπέτειες, γιατί πολύ συχνά άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους και για τη ζωή των άλλων, στηριζόμενοι σε πληροφορίες που δεν είναι πραγματικές και αληθινές. Και ακόμη χειρότερα πολλές φορές και ο δημόσιος διάλογος η αντιπαράθεση και στην πολιτική και αλλού υπάρχει η απαίτηση από ορισμένους- κυρίως από εκείνους που επενδύουν στην καλλιέργεια και στη διάδοση fake news – να γίνεται επάνω σε γεγονότα που δεν είναι πραγματικά, αλλά τοποθετούνται με βάση τη δική τους διάσταση και τη δική τους άποψη περί πραγματικότητας».
«Η πρωτοβουλία μας αυτή, έχει σκοπό, αυτό ακριβώς να χτυπήσει στη ρίζα του. Να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες και στους δέκτες αυτού μεγάλου όγκου πληροφορίας, να τον αξιοποιήσουν με τρόπο ορθό, αποτελεσματικό και σωστό» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Οικονόμου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή στην ημερίδα της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι αποτελεί «κρίσιμη πρόκληση» για όλους, φορείς, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές η επίτευξη δύο πραγμάτων ταυτόχρονα, αφενός «να έχουμε ανοιχτά μυαλά, ανοιχτές αγκαλιές ανοιχτά ραντάρ στην πρόσληψη της πληροφορίας», όμως «ταυτόχρονα, να είμαστε υποψιασμένοι για τη σωστή της αξιοποίηση για τη σωστή της αξιολόγηση τη διαχείριση της, με τρόπο που να λύνει προβλήματα, να ανοίγει δρόμους, να απαντά στις προκλήσεις του σήμερα του αύριο».
Ήταν η τρίτη εκδήλωση του κύκλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Τοποθέτηση Δ. Γαλαμάτη
Ο ψηφιακός εγγραμματισμός θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς προβάλει η ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, τόνισε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης και πρόσθεσε:
«Η ΓΓΕΕ και όλο το στελεχιακό της δυναμικό, για τις ημερίδες αυτή, μόνο υπερηφάνεια μπορεί να αισθάνεται κι αυτό γιατί μπορέσαμε να απευθυνθούμε με απλό και συνάμα επιστημονικό τρόπο στην καρδιά του προβληματισμού και των αγωνιών των νέων, αλλά και των ανθρώπων, που πλαισιώνουν τη νέα γενιά».
Ο κ. Γαλαμάτης υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις στην τεχνολογία τρέχουν και μπορεί η νέα γενιά να είναι πιο εξοικειωμένη με αυτήν, δε συμβαίνει όμως πάντοτε το ίδιο κα με τους υπόλοιπους, τους μεγαλύτερους, τους γονείς, ή και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, να τον κατανοήσουν, ώστε και τα παιδιά να μην βρίσκονται εκτεθειμένα σε κινδύνους, αλλά και να μην διευρύνεται το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των γενεών.
«Αυτές τις προκλήσεις, η πολιτεία πρέπει και λαμβάνει υπόψη της, πρέπει και μεριμνά» επεσήμανε ο κ. Γαλαμάτης .
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης υπενθύμισε τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Νοέμβριο στο Στρασβούργο με την ευρωπαία Επίτροπο για την Καινοτομίας, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Γκάμπριελ Μαρίγια, με αφορμή οδηγίες της Ε.Ε. προς εκπαιδευτικούς με σκοπό να μπορούν να επισημαίνουν στους μαθητές την παραπληροφόρηση και να προωθούν τον ψηφιακό εγγραματισμό στην τάξη τους.
«Ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι ένας όρος που θα μπαίνει στη ζωή μας ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια» είπε ο κ. Γαλαμάτης και πρόσθεσε: «Σας πληροφορώ, επίσης, ότι αυτά τα ζητήματα απασχολούν όλα τα κράτη – μέλη και υπάρχει ένας προβληματισμός σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, πώς θα προαχθεί αποτελεσματικά η παιδεία στα ΜΜΕ».
Ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στην πλαισίωση των ημερίδων αυτών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, από ειδικούς επιστήμονες, φορείς. επικοινωνιολόγους, ψυχολόγους, δημοσιογράφους και πρόσθεσε:
«Ο τρόπος που αγκαλιάζετε αυτές τις ημερίδες μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και μας δίνει το κίνητρο να σχεδιάσουμε και πολλές ακόμη δράσεις».
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παρέπεμψε και στην πρωινή πιλοτική δράση «Μέσα στα Μέσ@» που πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και στην ετοιμασία για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των δήμων, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ, του ΑΠΘ , που «θα έχει εκπαιδευτικό, ερευνητικό και υποστηρικτικό σκοπό» και «ήδη συγκεντρώνει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον».
Ο κ. Γαλαμάτης, πέραν των δράσεων που σχεδιάζονται, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση, η οποία κλείνει τον πρώτο κύκλο συζήτησης με το συγκεκριμένο θέμα στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι δύο προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στη Λαμία.
«Η Θεσσαλονίκη είναι ένας κόμβος σημαντικός και δεν μπορεί να μην αποτελεί κέντρο εξελίξεων» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Γαλαμάτης και συνέχισε : «Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία της και εργαζόμαστε για να κατέχει τη θέση που της αξίζει. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει μεταφέρει το briefing, με πρωτοβουλία του κ. Οικονόμου, μια φορά το μήνα, εδώ στη Θεσσαλονίκη».
Στη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης,, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Κυριότερος εκφραστής του πολακισμού ο κ. Τσίπρας – Η αναμόρφωση του ΕΣΥ προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία»