Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η μετατόπιση της Τουρκίας προς τον ρεαλισμό και την αντίληψη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο είναι κάτι θετικό
«Είναι δύσκολο κανείς να περιμένει κάτι, διότι έχουμε δει πολλές τέτοιες συναντήσεις. Ελπίζουμε να βγει κάτι. Όλος ο κόσμος ελπίζει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός. Να υπάρξει μια πρόνοια για τους αμάχους, ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φανεί ένας καθαρός ορίζοντας για το πώς θα μπορούν να λήξουν οι εχθροπραξίες, να τελειώσει ο πόλεμος. Μακάρι να υπάρξει μία βάση συνεννόησης. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έρχονται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ανταποκριτών που είναι εκεί, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ρ/σ “Σκάι” για τη συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η μετατόπιση της Τουρκίας προς τον ρεαλισμό και την αντίληψη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο είναι κάτι θετικό. «Το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα να κλείσει μέτωπα με συμμάχους παραδοσιακούς και με εταίρους της χώρας, αλλά και βασικούς υπερασπιστές των απόψεων, που κι εμείς διατυπώνουμε -με τους Γάλλους, τους Ισραηλινούς, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ακόμη και με τους Αρμένιους συναντήθηκαν πριν κάμποσο καιρό- είναι κάτι το οποίο προφανώς και είναι θετικό», συνέχισε σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα, που στη ρητορική της πολλές φορές έχει ξεφύγει από αυτά που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ θεωρούν αδιαπραγμάτευτα.
«Η χώρα μας σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το τι κάνει η Τουρκία, συνεχίζει σε μία οδό και διπλωματική, αλλά και ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματός της και της αποτρεπτικής της ισχύος, που νομίζω ότι της έχει προσφέρει πολλούς πόντους στο διεθνές σκηνικό», υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας σημερινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια και τα ίδια. «Το να αρνείται ο κ. Τσίπρας το αυτονόητο για να στήσει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα, δηλαδή το ότι η κρίση στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμια και εισαγόμενη στη χώρα -όχι μόνο τώρα που είναι ο πόλεμος, αλλά και πριν εξαιτίας της ασυμμετρίας που υπήρχε στην προσφορά και τη ζήτηση λόγω της πανδημίας-, δεν είναι κάτι που προσφέρει σε σοβαρότητα στον πολιτικό διάλογο στη χώρα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 3,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. «Μέτρα που συζητούν άλλες χώρες να αναπτύξουν από εδώ και στο εξής, η χώρα μας τα έχει πάρει πιο νωρίς», επισήμανε ενώ αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία. «Έχουν τη δυνατότητα να βάλουν κάποιο πλαφόν στην τιμή εκεί, το οποίο τι σημαίνει; Ότι θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από χρήματα των Ισπανών φορολογουμένων. Θα γυρίσουν πίσω να πάρουν τα λεφτά αυτά, με κάποιον τρόπο στους φορολογούμενους τους, για να ενισχύσουν αυτό το έλλειμμα. Η χώρα τι κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα; Η χώρα επιδοτεί μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές. Ακόμη και μέσω της ΔΕΗ, που φαντασιώνεται ο κ. Τσίπρας ότι θα βγάλει υπερκέρδη και αισχροκερδεί σε βάρος των πολλών για χάρη των μετόχων της. Θα τα δούμε σε λίγο καιρό αυτά πόσο θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι. Η χώρα, λοιπόν, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, με συνεχώς αυξανόμενα ποσά, επιδοτεί μέρος των αυξήσεων απευθείας στον καταναλωτή. Φτάνει; Είναι οι αυξήσεις μεγάλες; Ο κόσμος εξακολουθεί να έχει δυσκολίες; Προφανώς. Είπαμε σε κάποια φάση όλης αυτής της πορείας ότι έχουμε τη δυνατότητα να μηδενίσουμε τις αυξήσεις; Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε -και λέμε με ειλικρίνεια στον κόσμο- είναι ότι προφανώς και ξεπερνά κάθε εθνική κυβέρνηση αυτό που γίνεται. Γι΄ αυτό χρειάζεται και ευρωπαϊκή απάντηση, αλλά μέχρι τότε το εθνικό μας σχέδιο δεν μας αφήνει να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και για το ρεύμα και ενισχύοντας τους πιο ευάλωτους, αλλά και για τα καύσιμα. Και αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό από 1η Μαΐου», εξήγησε.
Επιπλέον υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι το 90% των υπερκερδών, όταν προσδιοριστούν και εντοπιστούν, θα επιστραφούν στον κρατικό Προϋπολογισμό και τόνισε: «Έχει καμία σχέση η πραγματικότητα αυτή με την πολιτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, με τις κατηγορίες που αποδίδει στην κυβέρνηση ότι δήθεν ανεχόμαστε την αισχροκέρδεια. Αυτό είναι ο ορισμός του λαϊκισμού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως όποια δυνατότητα υπάρχει «θα την αξιοποιήσουμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας».
Για τη σημερινή συναυλία ανέφερε πως η κυβέρνηση ούτε λόγο έχει, ούτε αντιδικεί. «Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οφείλει η Ελλάδα για να είναι συνεπής προς το αξιακό και ιστορικό της υπόβαθρο. Και η μουσική και τα τραγούδια δημιουργούν και ένα ωραίο περιβάλλον για να πλαισιώσουν και να ενισχύσουν τη στάση αυτή απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε.
Δείτε επίσης: Ιδρύει νέα πολιτική κίνηση ο Κ. Μπογδάνος – Συνεργασία με Φ. Κρανιδιώτη και Θ. Τζήμερο
- Champions League: Η ανερχόμενη δύναμη των Αμερικανών ποδοσφαιριστών
- Λίβερπουλ – Ρεάλ: Σημαντικές αναμετρήσεις γεμάτες δράση
- Σχέσεις και προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός στο επίκεντρο της συζήτησης
- Μια βραδιά θριάμβου για τον Ολυμπιακό
- Σημαντικές διαβουλεύσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα πριν την Αθήνα