Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας,τη νέα γενιά, τους απόδημους Έλληνες και τη Θεσσαλονίκη, μίλησε σε συνέντευξη στην Politic.gr, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και συντονιστής της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς του κόμματος.
Τα καθήκοντα του στη Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς παρουσίασε ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου υπογραμμίζοντας πως, «Είμαι συντονιστής για τα Βαλκάνια και ασχολούμαι με την επικοινωνία και προώθηση του έργου για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του Εξωτερικού. Μετά από εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορέσουν για πρώτη φορά να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού.
«Δεν νοείται Έλληνας που είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένει στο εξωτερικό να μην μπορεί να ψηφίζει στο προξενείο της χώρας διαμονής του. Νούμερο ένα στόχος της Γραμματείας είναι να πιέζουμε την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση»
Έγινε ένα μισό βήμα. Προκειμένου να ψηφίζουν οι απόδημοι, θα πρέπει να εγγραφούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν περάσει αθροιστικά 2 χρόνια στην Ελλάδα.Τα κριτήρια που μας έβαλε η αντιπολίτευση δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει στην χώρα του, αν μείνει στο εξωτερικό να μην μπορεί να ψηφίσει.
Βλέποντας τις δηλώσεις τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους απόδημους. χαιρόμαστε που διαμηνύει ότι θα καταργήσει τους περιορισμούς που ο ίδιος επέβαλλε σε αυτόν τον νόμο. Βλέποντας ότι έρχονται στην δική μας πλευρά, θέλουμε να κατεβάσουμε ένα κοινό νομοσχέδιο που θα καταργεί τα μέτρα.
Έτσι τι κερδίζουμε; Διευκολύνουμε τους Έλληνες που είναι έξω να συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής και τους φέρνουμε πιο κοντά στην Ελλάδα και τα γεγονότα της, δεν νιώθουν απόμακροι.»
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Τι να προσδοκά η νέα γενιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
«Ο πρωθυπουργός πάντα ενδιαφέρεται, πάντα μαθαίνει απο τα στελέχη του τι πρέπει να γίνει για τους νέους, πως πρέπει αυτή η γενιά να προχωρήσει. Όταν λέμε νέοι εννοούμε μια γενιά που έχει μεγαλώσει μέσα στην κρίση. Έχουμε ακούσει πως η Ελλάδα μεσουρανούσε αλλά δεν έχουμε δει την φυσιολογικότητα. Τελείωσα την σχολή και σκεφτόμουν πως κατά 95% δεν θα βρω δουλειά, μόνιμο άγχος, καμία αισιοδοξία για το μέλλον, πως θα φτιάξουμε οικογένεια. Εγώ είμαι 30 χρονών και εδώ και 10 χρόνια έλεγα, εάν δεν μπορώ να βρώ δουλειά, να ονειρευτώ, να υπάρχει προοπτική για το μέλλον.
Το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να φύγουμε από το αφήγημα των γονιών και παππούδων μας, τελείωσε το πανεπιστήμιο να μπείς στο Δημόσιο να βολευτείς και να είσαι άρχοντας. Πρέπει πλέον τα ερεθίσματα που έχουμε να είναι πήγαινε μορφώσου και όχι μόνο σε στερεοτυπικές σχολές όπως Νομική,Ιατρική κλπ αλλά μόρφωση είναι να μάθεις να είσαι ένας καλός τεχνίτης. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι τέχνη δεν είναι μόρφωση. Πρέπει να υπάρχει διασπορά της παιδείας.
Έτσι θα μπορέσουμε με τα εφόδια που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση, να μπορεί ο καθένας να ονειρευτεί και να κάνει κάτι δικό του. Πάμε λοιπόν σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, με ένα Δημόσιο γρήγορο μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και από την άλλη θα έχουμε άτομα που κυνηγάνε τα όνειρα τους που θα είναι κυρίαρχοι του εαυτού τους, με ένα καλύτερο μέλλον
Τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νέοι; Δεν βρίσκουν δουλειά γιατί δεν έχουν προϋπηρεσία. Αυτήν την στιγμή το δημοσιονομικό κενό επιτρέπει ένα ποσό να δοθεί με την μορφή κινήτρου. Για 6 μήνες θα πάρει ο εργοδότης ένα πόσο, τα περίφημα 1200 ευρώ και ο εργαζόμενος ένα μπόνους, για να υπάρχει το κίνητρο να αποδείξει ότι μπορεί να υπεραπιστεί αυτα που ζητούνται από τον χώρο εργασίας
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι πέσανε να μας φάνε, ότι είναι λίγα. Είναι ένα κίνητρο για να μπούν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Εάν είχε την δυνατότητα η χώρα θα έδινε περισσότερα ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό θα πρέπει να μας χαροποιεί γιατί ειναι κοστολογημένο, όχι λόγια του αέρα. Εάν αποδώσει, θα δώσει κάτι παραπάνω σε κίνητρο.
Οι νέες θέσεις εργασίες αυξάνονται από 100.000 σε 150.000. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και σε σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ. Είναι μέτρα που θα ελαφρύνουν τους γονείς και βοηθούν τους νέους, είναι κρίμα να χάσει κάποιος νέος την δυνατότητα μόρφωσης.
Έγινε μεγάλος ντόρος για τα κινητά, για τον μηδενισμό του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data για τους κάτω των 29. Είναι ένα μηνιαίο εισόδημα που χανόταν, δεν βλέπουμε άμα είναι μικρό ή μεγάλο αλλά είναι μέτρα, που δείχνουν ότι έχουν βγεί από ένα πρόγραμμα. Θα προτιμούσαν κάποιοι να είχαμε μείνει σε εξαγγελίες;
Πώς θα ανακοπεί το brain drain; Με επιδόματα ή προώθηση του επιχειρείν;
Για την ανακοπή του brain drain και ατόμων αλλά και επιχειρήσεων, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι, «Πώς μπορεί να γίνει μια αύξηση μισθού αρχικά; Πρέπει να το επιβάλλει το κράτος στους εργοδότες; ή πρέπει να δημιουργηθούν οι προοπτικές αύξησης μισθού στους εργαζομένους ώστε οι εργοδότες να μην χάσουν το προσωπικό τους.
Εάν το κράτος επιβάλλει τις αυξήσεις, οι επιχειρήσεις εάν δεν βγαίνουνε, θα κλείσουν και θα έχουμε μεγαλύτερη ανεργία. Το μοντέλο που υποστήριζει η ΝΔ, είναι πως με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, θα δωθεί ένα μεγάλο ποσοστό για να μειωθούν οι φόροι. Ήδη έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο μείωσης των φόρων. Αυτό γίνεται γιατί πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους για να πάρει η επιχείρηση και άλλους εργαζόμενους.
Όταν ένα εργοστάσιο ζητήσει 10 εργαζόμενους και βρεί 7, θα αναγκαστεί να αυξήσει τους μισθούς για να βρεί και άλλα ατομα. Εάν έχει 10 άτομα και του φεύγουν σε επιχειρήσεις με μεγαλύτερο μισθό, θα αναγκαστεί και αυτός να αυξήσει για να μην του φεύγουν
Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις γιατί είδαμε ένα κύμα φυγής ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και επιχειρήσεων.
Πρέπει να πείσουμε τους νέους να μείνουν εδώ. Να τους πούμε κοιτάξτε, υπάρχει αυτό το μοντέλο, υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση και έτσι θα δοθούν και τα κίνητρα για εξέλιξη στο μέλλον».
Η νέα Θεσσαλονίκη ως τεχνολογικό hub του 2030
«Για να έρθουν επιχειρήσεις πρέπει να δείξεις ότι το θέλεις. Πώς; Με την μείωση της φορολογίας. Δεν είναι μαγικό ραβδί που ξυπνάω αύριο και το κάνω. Πρέπει επίσης να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές. Τι συμβάινει στη Θεσσαλονίκη; Πιστεύουμε ότι θα έχει λυθεί το πρόβλημα με το μετρό και τα αρχαία στην Βενιζέλου, οπότε θα είναι μια πόλη με μετρό. Βλέπουμε ότι το λιμάνι προχωράει. Η ανάπλαση της ΔΕΘ, θα κάνει ακόμη πιο γνωστή την πόλη, θα την βάλει στον παγκόσμιο χάρτη, γίνεσαι και ένα brand. Βλέπουμε ότι έχουν ξεκινήσει να έρχονται και ταινίες επιπέδου Hollywood, οπότε κάνουμε ακόμα πιο γνωστό το brand μας» , ανέφερε σχετικά με τις προοπτικές της πόλης με την προσέλκυση τεχνολογικών κολοσσών.
«Από κει και πέρα, δείχνοντας ότι έχεις και ισχυρά πανεπιστήμια, οι εταιρίες βλέπουν μια πόλη που έχει λιμάνι, έχει μετρό, είναι σε ανάπτυξη και η κυβέρνηση κάνει το πιο σημαντικό. Καταργεί την γραφειοκρατεία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτά τα έργα αρθοιστικά συμβάλουν στο να έρθουν ακόμη περισσότερες εταιρίες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας τους μισθούς. Όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, αυτό ανεβάζει και τις τιμές.»
«Οι επιχειρήσεις πρέπει όπως στο εξωτερικό, να θέλουν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό, να το εξελίξουν και μετά να το πληρώνουνε και να μην θέλουν να το χάσουνε, γιατί αλλιώς όλη αυτήν την μόρφωση θα την πάρει μια άλλη εταιρία, γιαυτό λέμε πολλές εταιρίες προσέλκυση επενδύσεων. Άρα θα τον έχει πιο ευχαριστημένο για να μην τον χάσει. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος ανάπτυξης, που ακολουθείται στις χώρες της Ευρώπης που ζηλεύουμε.»
«Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι όταν βλέπω φίλους μου, γιατί πας στην Ολλανδία, γιατί πας στην Αγγλία, γιατί νιώθεις ότι ο εργοδότης θέλει να δουλέψεις, σου δίνει κίνητρα. Εδώ πέρα γίνεται το αντίθετο, δουλεύεις χωρίς όρεξη, φοβάσαι μην σε διώξει. Αυτά θα αλλάξουν με τους τρόπους που προαναφέραμε».
«Γεγόνοτα όπως της Σταυρούπολης εκτός ότι τα καταδικάζουμε, πρέπει να τα αφήσουμε πίσω»
Ο κ. Παπαγεωργίου υπήρξε κατηγορηματικός για τα πρόσφατα επεισόδια στη Σταυρούπολη: «Λυπηρό να βλέπεις μαθητές έτσι σε ένα σχολείο και είναι ένα τεχνικό λύκειο, όπου πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση καθώς το θα βγάλει ανθρώπους που θα απορροφηθούν απευθείας στην αγορά εργασίας και πρέπει να βγούν απευθείας εξιδεικευμένοι, είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να προσέξουμε πολύ τα ΕΠΑΛ, γιατί έχουν πάρει αρνητική χροιά, κάποιος επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει στο γενικό θα πάει στο ΕΠΑΛ. Τα ΕΠΑΛ πρέπει να αναβαθμιστούν σε πρότυπα σχολεία, το λέω και το πιστεύω.»
«Τέτοια γεγονότα εκτός ότι τα καταδικάζουμε, πρέπει να τα αφήσουμε πίσω. Δεν χρειάζεται να γίνεται κατήχηση και πολιτικές εκδηλώσεις έξω από το σχολείο. Πρέπει ως κοινωνία να βάλουμε στην άκρη τον φανατισμό. Πρέπει να καταδικαστούν και οι δύο πλευρές και να μην ξαναναφερθούν στον δημόσιο διάλογο. Τα ΕΠΑΛ και τα σχολεία με την σωστή εκπαίδευση θα αφήσουν τους φανατισμούς και θα δούνε πως θα ξεκινήσουν οι μαθητές την ζωή τους με τα κατάλληλα εφόδια. Μόνο έτσι θα απαξιεί ο μαθητής τέτοιες διαδικασίες.»
Πρόωρες εκλογές ή εξάντληση τετραετίας;
Ολοκληρώνοντας, ο Κ. Παπαγεωργίου απάντησε ρητά στο δίλημμα των πρόωρων εκλογών. «Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οπότε, δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζουμε κάτι τέτοιο.»
Όσον αφορά το αντιεμβολιαστικό κίνημα, έναν παράγοντα κοινωνικής αστάθειας που αυξάνει την ένταση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπαγεωργίου σχολίασε: «Έχουν δει άνθρωποι να χάνουν δικούς του από την πανδημία και ακόμη δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Άρα, αυτό που μπορεί να γίνει πλέον, καταργούνται τα μέτρα στα μαγαζιά για τους εμβολιασμένους. Όποιος εμβολιάζεται, παίρνει στα χέρια του την ελευθερία. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη και προχωράμε παρακάτω.
Δεν τους καταλαβαίνω αλλά δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν να το κάνει γιατί είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε έιναι να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να εμπιστεύεται τους επιστήμονες. Εάν αρρωστήσω, θα εμπιστευτώ τα φάρμακα που θα μου δώσει ο γιατρός, δεν θα διαβάσω το κάθε χάπι και μετά θα εξηγήσω στον γιατρό εάν πρέπει να το πάρω ή όχι».
Τέλος, στο ερώτημα εάν θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2023, απάντησε πως, « Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Κανένας δεν μπορεί να πεί άμα είναι ή δεν θα είναι. Στην πολιτική μπαίνεις γιατί σου αρέσει να προσφέρεις, να εισακούγεται ο λόγος και συντάσσεσαι με μια παράταξη, γιατι ταυτίζεσαι με κάποιες ιδέες για το καλό της χώρας. Πιστεύω την Νέα Δημοκρατία, πιστεύω στον Πρωθυπουργό και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.»
Δείτε επίσης: Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Σήμερα οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη και πολιτικών αρχηγών
- Ο Πολ Μεσκάλ, ο Χάρις Ντίκινσον, ο Τζόζεφ Κουίν και ο Μπάρι Κιόγκαν θα πρωταγωνιστήσουν ως οι Beatles
- Δήμος Θεσσαλονίκης: Ειδικό σχέδιο για «καθαρή πόλη» τα Χριστούγεννα
- Ειδικό: Αύξηση πόρων απαραίτητη για την επιβίωση των Δήμων
- ΒΗΜΑΓΑΖΙΝΟ: Συνέντευξη με τον ταλαντούχο ηθοποιό Πάνο Βλάχο
- «Νιώσε Διαφορετικός»: Μία βιωματική δράση στη ΔΕΘ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr