Γ. Παπανδρέου από την Θεσσαλονίκη: «Εμείς δεν παίξαμε τη χώρα στα ζάρια» (pics & vids)

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά ως υποψήφιος πρόεδρος του KINAΛ και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό – Δείτε όσα είπε στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημόκας

Η ομιλία του διήρκησε περίπου μια ώρα και σε αυτή έκανε αναφορά σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, αλλά κυρίως στις ανάγκες που έχει σήμερα η χώρα και πως μπορεί ο ίδιος μέσα από έναν ανασυγκροτημένο σοσιαλιστικό χώρο, να τις προασπίσει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο προτρέποντας σε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της Φώφης Γεννηματά.

Aναλυτικά όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός:

Γεωπολιτική

Αναφέρθηκε στην Τουρκία και στις εντάσεις των τελευταίων μηνών, γεγονός που καθιστά τη Μεσόγειο, περιοχή αστάθειας. Υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση της εξοπλιστικής δύναμης της χώρας και τόνισε την ανάγκη για ευρεία και στρατηγική δόμηση της χώρας μέσα από ένα καινούριο μοντέλο δημιουργία και κατασκευής οπλικών συστημάτων στη χώρα μας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Εμείς δεν παίξαμε τη χώρα στα ζάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας τα προηγούμενα χρόνια.

Οικονομική κρίση

Αναφέρθηκε στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό. Κατηγόρησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για πελατοκρατεία, αυθαιρεσία και κομματικές επιλογές στο δημόσιο.

Υγειονομική κρίση

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην διαχείριση της Πανδημίας στη χώρα μας και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού στην προσπάθεια επιτήρησης της κρίσης. Μίλησε για επανάληψη των πρακτικών του παρελθόντος, τις οποίες κρύβει πίσω από ένα προσωπείο της «Νέας Δεξιάς», η οποία όπως είπε δεν διαφέρει σε τίποτε με την παλαιότερη. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως ανέφερε έστησαν το ΕΣΥ, το οποίο με τις πρακτικές των επόμενων κυβερνήσεων και με το βάρος της Πανδημίας καταρρέει.

Οικονομία

Μίλησε για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους με στόχο την εξασφάλιση ανώτερου βιοτικού επιπέδου για όλους τους Έλληνες.

Ενέργεια

Αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια που κατεξοχήν επηρεάζει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας μας και της Πράσινης Πολιτικής, την οποία ξεκίνησε και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνησή του. Ακόμα κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εκμετάλλευση της ενέργειας προς όφελος των ευνοημένων και όχι του κοινωνικού συνόλου. «Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε ενεργειακή δημοκρατία και όχι ενεργειακή πλουτοκρατία», είπε.

Παιδεία

Πρέπει να ανοίξουμε τα πανεπιστήμια μας στο εξωτερικό, να τα οργανώσουμε ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης ξένων φοιτητών. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε την παιδεία μας σε ένα νέο μοντέλο που θα είναι προς το συμφέρον του κάθε Έλληνα.

«Πως να είμαστε ευχαριστημένοι με την Κυβέρνηση; Αλλά πως να είμαστε και με την αξιωματική αντιπολίτευση; Πρέπει να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να εγγυηθούμε:

  • Δημοκρατική Συμμετοχή
  • Κοινωνικό Κράτος
  • Παραγωγικές Δυνάμεις για όλους»

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανασυγκρότηση της Υγείας, της Παιδείας, για εξασφάλιση ποιοτικής ζωής και εργασίας για όλους του νέους πολίτες της χώρας.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής: «5 Δεκεμβρίου στις κάλπες, ελάτε σε αυτην την γιορτή Δημοκρατίας. Θέλουμε ένα Κίνημα που δεν θα είναι μικρό και βολικό για κάποιους άλλους, που δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπίσουνε, ρωτώντας με ποιον θα πάτε, με τον έναν ή με τον άλλον; Εμείς θέλουμε μια δημοκρατική παράταξη που θα καθορίζει η ίδια η παράταξη, ο ίδιος ο πολίτης τον στόχο, τον προορισμό, το πρόγραμμα το οποίο θα ανατρέψει τη σημερινή πολιτική συγκυρία», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Δείτε επίσης: Θερμή υποδοχή στον Γ. Παπανδρέου στο Βελλίδειο – Κόρνες, σημαίες του ΠΑΣΟΚ και «Καλημέρα Ήλιε» (βίντεο)