Γ. Παπανδρέου: «Ας δώσουμε στην Ελλάδα τον ρόλο που της αξίζει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος»

Γ. Παπανδρέου: «Ας δώσουμε στην Ελλάδα τον ρόλο που της αξίζει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος»

Την κεντρική θέση του ότι «η εξωτερική πολιτική είναι πράξη ευθύνης και διορατικότητας, συνεχούς αναζήτησης τρόπων που συνδυάζουν τα εθνικά συμφέροντα με τη διεθνή συνεργασία και την ειρήνη», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει το «ΒΗΜΑ» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλους τους βασικούς σταθμούς και παραμέτρους στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «ας δώσουμε στην Ελλάδα τον ρόλο που της αξίζει – όχι απλά ως θεατή της ιστορίας, αλλά ως δημιουργό ενός καλύτερου μέλλοντος».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το μεγάλο δίλημμα της εποχής είναι αν θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεράστιας τεχνολογικής προόδου για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις ή αν θα τις αφήσουμε να ενισχύσουν την υπερσυγκέντρωση εξουσίας και έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Υπογράμμισε ότι απαιτείται να δούμε όχι μόνο συμμαχίες αλλά και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για την ενίσχυση της αυτονομίας και της αυτάρκειάς μας σε ζωτικούς τομείς, με όρους δημοκρατικούς και συμμετοχικούς, όπως της Ενέργειας και της Άμυνας.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρόταση για μια «Μεγάλη Ιδέα» αξιών πρέπει να αντανακλάται και στο εσωτερικό της χώρας μας, με αυτοπεποίθηση και προσήλωση σε πατριωτικές αξίες: Ελλάδα χώρα δικαίου, δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, πολιτισμού και παιδείας.

Σημαντική ήταν η αναφορά του στις ανοικτές πληγές που έχουν σημαδέψει τον ελληνισμό, με τις οποίες ξεκίνησε η πρώτη μεταπολιτευτική περίοδος. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι έντονες διαφορετικές αναγνώσεις ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις διαμόρφωσαν πολιτικές επιλογές, στρατηγικές και τις ιδεολογικές κατευθύνσεις που καθόρισαν την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Σχολίασε ότι η μεταπολίτευση είναι το ξεκίνημα ενός οράματος για την απεξάρτηση από ξένες επιρροές και την κοινωνική απελευθέρωση, και υπογράμμισε ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είχε στόχο την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ακόμα και σε εποχές κρίσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε, τέλος, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φωνή της σύνεσης απέναντι στην ύβρη της υπερσυγκέντρωσης και αυθαίρετης εξουσίας, μια δύναμη αξιών που αναζητά την ειρηνική και δημοκρατική συμβίωση και το κοινό καλό.

Loading

Play