Γ. Σμυρλής: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Σ. Αραβίας αναπτύσσεται σταθερά

Γ. Σμυρλής: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Σ. Αραβίας αναπτύσσεται σταθερά

Σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στη γειτονιά, καθώς και ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις σοβαρές σύγχρονες προκλήσεις και τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν.

Τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την αυξανόμενη σημασία της στρατηγικής τους συνεργασίας, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, μιλώντας από του βήματος του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.    

Επίσης, ο Γιάννης Σμυρλής παρατήρησε πως η συνεργασία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας έχει σημειώσει εντυπωσιακή ώθηση τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει εκτενές έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της σε όλους τους τομείς, με έμφαση τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Όπως κατέστησε σαφές, η φιλία και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά σε πολλούς τομείς, όπως οι επενδύσεις, οι επιχειρήσεις και το εμπόριο, καθώς και η ναυτιλία, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, οι κατασκευές και η καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως η κοινή βούληση των δύο χωρών να υποστηρίξουν την προώθηση και τη διευκόλυνση της συνεργασίας τους, υπογραμμίζεται από την υπογραφή αρκετών διμερών συμφωνιών και μνημονίου συνεργασίας, «που κεφαλαιοποιούν τους κοινούς μας στόχους».

Παράλληλα, σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στη γειτονιά, καθώς και ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις σοβαρές σύγχρονες προκλήσεις και τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν.

Περαιτέρω, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία και στη στρατηγική σχέση τους. Προσέθεσε πως η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται στις 25 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, αποτελώντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης ότι είναι μέλος των 20 πιο ισχυρών οικονομικά χωρών και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αντίστοιχα, σημείωσε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει το ευρύ φάσμα ελκυστικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά, καθώς και τις συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ετών για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στις σημερινές προκλήσεις, ο Γιάννης Σμυρλής προέταξε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, της επισιτιστικής ανασφάλειας καθώς και για την εξεύρεση εναλλακτικών αγορών για τα προϊόντα μας.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Ελληνο-Σαουδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, είπε πως «είναι μια μεγάλη απόδειξη της θέλησής μας να συνεργαστούμε στενά και να υποστηρίξουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας». Επισήμανε πως ακολουθεί τις επιτυχημένες επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ριάντ, καθώς και τις αμοιβαίες επισκέψεις Σαουδάραβων αξιωματούχων, όπως αυτή του υπουργού Επενδύσεων Χαλίντ αλ Φαλίχ. Προσέθεσε πως ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και της υφυπουργού Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στη Σαουδική Αραβία, συνοδευόμενη από μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία τον περασμένο Μάρτιο, «η οποία δημιούργησε μια σημαντική ώθηση για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας».

Κατά τον Γιάννη Σμυρλή, το Ελληνο-Σαουδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ ανέδειξε μια πληθώρα πεδίων συνεργασίας και έκανε ειδική μνεία στον τομέα του τουρισμού επισημαίνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του κλάδου.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, προτάσσοντας πως η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο κίνδυνος του ενεργειακού εφοδιασμού πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης παγκόσμιας αβεβαιότητας σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού και την επισιτιστική ασφάλεια, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε πως οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας είναι ευοίωνες.  

Loading

Play